Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Trump vill sälja den Internationella rymdstationen

- 13/02/2018, 11:51

Trumpadministrationen har varit i blåsväder från och till sedan de kom till makten den 20 januari 2017 och nu kan det vara dags igen. Detta efter att Washington Post tagit del av dokument som öppnar upp för privatisering av rymdstationen ISS.

Donald Trump har blivit ifrågasatt vid nästan varje beslut sedan han tillträdde som USA:s president och nu kan det snart vara dags igen. 

Vita huset har nämligen planer på att sluta finansiera den internationella rymdstationen, även kallad ISS, år 2024. Men även om man kan tänka att ett sådant beslut skulle betyda slutet för rymdstationen så är inte fallet så denna gången. 

Donald Trumps USA ska istället ha en önskan om att kunna sälja rymdstationen till företag som ska kunna använda den i kommersiellt syfte, enligt dokument som Washington Post kommit över. 

ISS är den enda bemannade rymdstationen i rymden och har befunnit sig i omloppsbanan runt jorden sedan november år 1998 och bemannad sedan år 2000. Detta betyder att den i år har varit i rymden i 20 år.

Men inom en snar framtid så kanske den inte kommer vara statligt styrd av ägarländerna USA, Ryssland, Kanada, Japan och de samlade europeiska länderna (Europeiska rymdorganisationen) om USA får bestämma.

ISS som Trump vill sälja
Är det här snart ett minne blott?

Men USAs tanke är alltså inte inte att sluta finansiera rymdstationen riktigt ännu utan kommer fortsätta att pumpa in pengar i projektet under flera år till. Exempelvis har man förslagit att man under 2019 kommer att spendera 150 miljoner dollar, det vill säga 1,2 miljarder svenska kronor på ISS. Bland annat för att säkerställa att stationen ska kunna användas i kommersiella syften i framtiden. 

I dokumenten står det även att nasa kommer att utöka sina kommersiella partnerskap under de kommande sju åren för att säkerställa tillgång och närvaro i en låg omloppsbana runt jorden. Men redan innan förslaget blivit verklighet har det mottagit kritik och det har kommit inifrån det egna partiet. 

Ted Cruz om förslaget: "Lika ogrundat som Bigfoot"

Kritiken kommer nämligen från den republikanske senatorn Ted Cruz som även han kandiderade till republikanernas presidentkandidat inför valet 2017. Cruz sa i förra veckan att han hoppades på att förslaget är lika ogrundat som Bigfoot, det vill säga ett kryptzoologiskt väsen.  

Med tanke på uppskjutningen av Falcon Heavy av det privata rymdföretaget SpaceX i förra veckan och de ökade förhoppningarna om att människan åter ska kunna återvända till månen som uppskjutningen innebar så kommer detta förslag antagligen tas emot med massiv kritik från allmänheten. 

Det återstår att se hur Vita huset ställer sig i frågan i framtiden. 

Du kanske även vill läsa:

5 saker du behöver veta om SpaceX uppskjutning av Falcon Heavy

Stora fyndet: utomgalaktiska planeter upptäckta för första gången

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att man borde privatisera ISS?