Är du beroende av nässpray? Här är tre sätt att sluta på
Stefan slutade med nässpray efter att ha varit beroende i 12 år - Foto: TT/Faksimil tv2.dk

Stefan var beroende av nässpray i 12 år – här är tre sätt att sluta

Att försöka sluta med nässpray när man är beroende kan vara svårt. Men Stefan lyckades sluta använda nässpray, efter sitt tolv år långa beroende. Men hur gjorde han egentligen? Enligt läkaren finns det tre sätt att testa.


Spraya lite i ena näsborren och sedan i den andra, och så kan du andas genom näsan igen. Skönt.

Är du själv beroende av nässpray, eller känner du någon som är det, så kanske du även vet hur svårt det kan vara att faktiskt sluta använda sprayen. 

Använder du nässpray enligt bruksanvisningarna så är det inga problem. Men fortsätter du efter de rekommenderade tio dagarna det kan det få flera konsekvenser – en är att du kan bli beroende, rapporterar danska TV2. 

Men någon som nästan lyckats sluta är Stefan Stryhn, efter att ha varit beroende av nässpray i tolv år. Det hela började när han var förkyld och började använda nässpray. Efter det var han fast och kunde kan inte riktigt släppa taget om sprayen.

– Jag hade alltid en nässpray med mig. Jag kunde inte släppa det, det är något som gör att man blir beroende.

Stefan berättar att nässpray styrde hans liv.

– Jag har varit i många situationer, bröllop, födelsedagar, men behövt lämna sällskapet för att min näsa börjar täppas till.

Han vaknade också ibland på natten, och behövde köra till affären för att köpa nässpray.

Idag har han lyckats skära ner på användandet – men det var svårt. För att bryta beroendet sköljde han näsan med saltlösning ett par gånger om dagen.

Men hur farligt är det med för mycket nässpray?

– En nässpray är inte dödlig förklarar klinikchefen på Rigshospitalet Mads Klokker, och fortsätter:

– Du kan känna att näsan blir täppt mer och mer, men det kan utvecklas till nasal blödning och att skiljeväggen kollapsar.

När du är förkyld ökar slemhinnorna i näsan, något som en nässpray kan åtgärda på sju till tio dagar. Men ju längre tid man använder nässprayen så växer slemhinnorna och så kan det bli motsatt effekt. Att nässprayen faktiskt ökar känslan av att du inte får luft genom näsan. 

I en ny studie från Dansk Apotekförening visade det sig att bara 37 procent av de som svarade visste hur länge man egentligen ska använda nässpray, och trots det kan man köpa det lite var som helst, skriver danska TV2

Enligt Mads Klokker finns det tre metoder du som är beroende kan testa om du känner att du har svårt att andas men inte ska använda sprayen. 

  • Sluta bara helt och hållet: Du slutar använda nässpray utan några andra hjälpmedel. 
  • Skölj nästan med saltvatten eller använd en nässpray med saltlösning. 
  • Efter samråd med en läkare: börja använda en annan typ av nässpray som används för allergier och hösnuva. 

Vi har tidigare skrivit om hur det kommer sig att man blir beroende av nässpray, här kan du läsa mer om det. Eller du kanske du känner någon som är beroende av läppbalsam? Här kan du läsa om hur man kan bli av med det beroendet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du nässpray?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.