Sarah och Travis Mitchell har dömts till sex års fängelse.
Ett par från Oregon city, Oregon, USA nekade sitt barn vård. Barnet dog. - Foto: Clackamas County Sheriff's Office

Nyfött barn nekades sjukvård av sina föräldrar — dog

Det amerikanska paret Travis och Sarah Mitchell från delstaten Oregon, USA vägrade att ta sin för tidigt födda dotter till sjukhuset. Anledningen? Det gick emot deras religösa tro. Fyra timmar senare var hon död.


Det amerikanska paret Sarah och Tarvis Mitchell från delstaten Oregon i USA har dömts till sex års fängelse för att de nekade sitt nyfödda barn sjukvård.

I mars 2017 födde Sarah Mitchel, 24, två döttrar, Ginnifer och Evelyn, i sitt föräldrahem i Oregon City. Vid födseln medverkade förutom Sarahs man, Travis, ytterligare 60 personer från kyrkan, Christ Church, vilket Buzzfeed har rapporterat om tidigare. 

Flickorna föddes sju veckor för tidigt och detta betyder allt som oftast att vård och noggrann kontroll är viktiga för att säkerställa barnens välmående. Direkt vid födseln fick båda flickorna andningssvårigheter, varför någon av de medverkande personerna borde ha kontaktat ett sjukhus. Vilket de aldrig gjorde. 

Anledningen till att födseln skedde i Sarahs föräldrahem och att inga sjukvårdare kopplades in vid händelsen beror på att alla närvarande är medlemmar i kyrkan, Christ Church. En kyrka som avvisar både vård och medicin till förmån för bön och olika oljor. 

Ginnifer fortsatte i flera timmar efter födseln att ta ha andningssvårigheter men trots att hon började förlora färg så fortsatte samtliga 60 personer i rummet att be istället för att ringa efter en ambulans. Ginnifer Mitchell dog fyra timmar efter att hon hade fötts och obduktionen som senare gjordes visade att hennes lungor nästan hade varit helt tomma på luft. 

Hennes syster, Evelyn, klarade sig på grund av att en från kyrkan ringde och rapporterade dödsfallet till Eric Tonsfeldt, en rättsläkare. Tonsfeldt rapporterade i sin tur om händelsen till polisen och sa att Evelyn behövde få sjukvård för att man skulle kunna säkerställa hennes välmående. Evelyn togs till sjukhuset och räddades av sjukvårdspersonal som gav henne syre. Därefter blev hon placerad i en fosterfamilj. 

Ginnifer är det fjärde barnet på nio år, med föräldrar som är aktiva medlemmar i Christ Church, som dött på grund av nekad sjukvård. Mellan åren 1995 till 1998 begravdes 78 på kyrkans kyrkogård och utav dessa så dog 21 i onödan, rapporterar Buzzfeed

En man ramlade i London och hamnade i koma. Nu söker polisen efter personer som vet vem har är. Känner du igen mannen?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fick de tillräckligt hårt straff?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.