Webbkarta med bilder från utbrottet natten till lördag.
Webbkarta med bilder från utbrottet natten till lördag. - Foto: TT

Anhöriga väntar på besked från Tonga

Kommunikationen med Tonga är mycket bristfällig. Den kommunikationskabel som förbinder önationen i Stilla havet med resten av världen är skadad och kan ta veckor att reparera.


— Vårt hem ligger nära området som översvämmats och vi vet inte hur stora skadorna är, säger Filip Motulalo till AFP.

De invånare i Tonga som har lyckats kommunicera med omvärlden vittnar om ett land som ser ut som ett månlandskap. Värst drabbad ska huvudön Tongatapus västra sida vara.

Brittisk kvinna död

Det är även från huvudön som det första dödsfallet på Tonga har rapporterats. En brittisk kvinna bosatt på ön sveptes bort av vattenmassorna när hon försökte rädda en av sina hundar, uppger hennes familj för Sky News.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern uppger att myndigheterna lyckats få kontakt med landets representation på Tonga via satellitlänk. Nya utbrott och nedfall av vulkanisk aska kan inträffa, skriver New Zealand High Commission på Facebook.

Nya Zeeland och Australien har skickat militärflyg till Tonga för att bedöma skadorna efter de tsunamivågor som orsakades av vulkanutbrottet under havet i helgen.

Ett militärplan väntar på basen i Auckland, Nya Zeeland, på att lyfta mot Tonga för att hjälpa myndigheterna där.

Svallvågor i Peru

Utbrottet har täckt önationen med vulkanaska, orsakat förödelse i strandområden och lett till strömavbrott. Uppemot 80 000 av landets 106 000 invånare kan vara berörda av utbrottet, uppger Röda Korset enligt BBC. Enligt australiska regeringsuppgifter ska dock flygplatsen på Tongatapus ha klarat sig utan större skador.

Nya Zeeland hoppas kunna skicka förnödenheter, däribland dricksvatten, med ett militärt transportplan under måndagen.

Över 1 000 mil österut, i Peru, rapporteras vågor orsakade av vulkanutbrottet ha orsakat oljeutsläpp. Ett fartyg som levererade olja till ett oljeraffinaderi nära huvudstaden Lima uppges ha svajat till av vågorna och då släppt ut oljan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bild från japanska vädersatelliten Himawari-8, som visar hur vulkanutbrottet reser sig ur havet.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära butiken tvingas stänga efter 172 år: "Bestörta"

Försvagad sits för Danmarks regering

Den danska regeringens position försvagas och Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne stärks sedan en folketingsledamot bytt parti till hennes och en politisk vilde också bestämt sig för att gå med där.

Ras för bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin faller kraftigt och just bitcoin har under morgonen backat drygt 5 procent. Nedgången betyder att en bitcoin nu handlas kring drygt 63 800 dollar vilket innebär en nedgång på 10 procent de senaste fem dagarna.

Högre försvarsvilja med utländsk bakgrund

Viljan att strida och riskera livet för att försvara Sverige är högre bland invånare i utsatta områden med utländsk bakgrund än hos övriga svenskar. Det visar en ny undersökning från Järvaveckan.

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Anders Pihlblad och Maria Forsblom skulle leda tisdagens "Nyhetsmorgon" i TV4. Men mitt under sändningen tvingades den senare lämna studion.

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Bland annat med kraftigt utbyggd kärnkraft. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.