Roberta Metsola från konservativa Nationalistpartiet på Malta gläds efter att ha valts till talman i EU-parlamentet.
Roberta Metsola från konservativa Nationalistpartiet på Malta gläds efter att ha valts till talman i EU-parlamentet. - Foto: TT

Maltesisk talman kan ge ny fart i EU

Efter fransyskorna Simone Veil (1979–1982) och Nicole Fontaine (1999–2002) är Roberta Metsola tredje kvinna att väljas till talman i EU-parlamentet.


Fakta: EU-parlaments talman

EU-parlamentets arbete leds av talmannen, som väljs för 2,5 år i taget av hela EU-parlamentet. Posten är en av de mest statustyngda i EU, om än inte lika inflytelserik som uppdragen som kommissionsordförande eller rådsordförande.

Till ny talman fram till nästa EU-val år 2024 valdes på tisdagen konservativa Roberta Metsola från Malta. Hon fick 458 röster mot 101 för svenska Alice Bah Kuhnke (MP) och 57 för spanska vänsterpartisten Sira Rego. Kosma Zlotowski, från polska regeringspartiet PIS, kandiderade också, men drog sig ur omröstningen i sista stund.

Metsola ersätter italienske socialdemokraten David Sassoli, som avled i förra veckan.

— Europa är tillbaka. Europa är framtiden. Jag tror på att göra vårt gemensamma utrymme säkrare, bättre, mer rättvist och mer jämställt, segertalar hon inför kollegorna i Strasbourg.

Stödet för henne är dessutom oväntat stort.

Med 458 ja-röster i tisdagens omröstning får Metsola en betydligt starkare ställning i parlamentet än exempelvis EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som fick nöja sig med 383 röster när hon godkändes för 2,5 år sedan.

Ökat samarbete?

Bakom sig har Metsola framför allt de tre största partigrupperna: kristdemokratiskt konservativa EPP, socialdemokratiska S&D och liberala RE. Trion har ytterligare förstärkt sitt samarbete i en skriftlig uppgörelse inför återstoden av mandatperioden. Det bäddar för en större enighet i en rad frågor framöver.

— Jag ser det här som en comeback för de konstruktiva krafterna. Det här skapar en grund för att få mycket gjort fram till nästa val, gläds M-ledamoten Tomas Tobé.

Metsola får även stöd från EU-skeptiskt konservativa ECR, där bland andra svenska SD ingår. Det handlar visserligen främst om en ren byteshandel för att ge ECR en vice talmanspost, men ger också en fingervisning om bättre relationer på gång mellan ECR och de tre stora.

— Vi får signaler från EPP om att man upplever ECR som konstruktivt och att man är mycket förgrymmade på de gröna, säger SD:s Charlie Weimers.

Kritik från MP

Svenska Alice Bah Kuhnke (MP) blev tvåa i talmansvalet med 101 röster. Hon är nöjd över att ha fått ett starkare stöd än väntat, men kritisk mot hur storpartierna gjort upp på förhand bakom motståndaren.

— Det som är tydligt är att den talman som nu är vald är resultatet av en uppgörelse bakom stängda dörrar där man har fördelat positioner mellan sig. Vi tror att EU:s medborgare och väljarna är värda så mycket mer, säger Bah Kuhnke i Strasbourg.

Hon är också kritisk mot att Metsola tidigare exempelvis röstat nej till ett kritiskt parlamentsuttalande om aborträtt i Polen.

— Det är förstås ytterst problematiskt. Vi måste ha en talman som faktiskt till 100 procent står upp för alla människors rätt att ta beslut över sin egna kropp, anser Bah Kuhnke.

Svenska Alice Bah Kuhnke kramar om maltesiska Roberta Metsola efter tisdagens talmansval i EU-parlamentet.

"Mer mångfald"

Metsola själv lovar dock att stå upp för allehanda "grundläggande rättigheter".

— Våra institutioners engagemang för mer mångfald, jämställdhet mellan könen och garantier för kvinnors rättigheter och allas våra rättigheter måste stärkas, säger den nya talmannen i Strasbourg.

Metsolas seger innebär för övrigt att även Finland kan stoltsera en aning. Hennes make sedan 2005 är finländaren Ukko Metsola.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Utökade EU-sanktioner mot Iran på väg

EU har påbörjat arbetet med att utöka sanktionerna mot Iran efter landets angrepp på Israel, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ett krismöte med unionens utrikesministrar.

Marabou återkallar mjölkchoklad efter larm

1 timme sedan
Marabous mjölkchoklad kan innehålla spår av mandel och vissa förpackningar återkallas, meddelar ägarbolaget Mondelez.