Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg.
Frankrikes president Emmanuel Macron talar i EU-parlamentet i Strasbourg. - Foto: TT

Macron i EU: Solidariteten är en styrka

Mycket Macron blev det, för den som följde presidentens framträdande i Strasbourg under onsdagen.


Fakta: Ordförandeland i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Belgiens förre premiärminister Charles Michel.

Ordförandeskapet roterar mellan samtliga medlemsländer under ett halvår i taget. Så här ser listan ut under de närmaste åren:

2022: Frankrike (vår), Tjeckien (höst)

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

2026: Cypern (vår), Irland (höst)

Först 30 minuters starttal, i stället för planerade 20. Sedan en rejäl replik i 40 minuter till. Och så ett avslutande inlägg på drygt 20 minuter.

Macron talade i vanlig ordning vackert om EU-samarbetet och den "liberala demokratin" som enligt honom visat sin styrka genom sitt sätt att klara coronapandemin med öppenhet och samarbete.

— Pandemin har visat att solidaritet inte är en svaghet, utan en styrka, sade Macron i Strasbourg.

Tidigt i talet utlovade han också ett starkt försvar för de rättsstatsprinciper som på senare år skapat tvister mellan EU-ledningen och främst Ungern och Polen.

— Vi kommer att tala om och försvara rättsstatsprinciperna vid varje tillfälle. Principerna är inget som hittats på i Bryssel. Det är resultatet av vår gemensamma historia, sade Macron.

Rätten till abort

Talet innehöll också en tydlig passning till EU-parlamentets nyvalda talman, maltesiska högerpolitikern Roberta Metsola, som kritiserats för att ha röstat nej i olika omröstningar till stöd för rätten till abort.

— 20 år efter vår stadga om grundläggande rättigheter, bland annat om avskaffandet av dödsstraff i hela unionen, önskar jag att vi kan uppdatera den, för att vara mer tydliga om att skydda miljön och erkänna rätten till abort, sade Macron.

EU-parlamentets nya talman Roberta Metsola lyssnar till onsdagens tal från Frankrikes president Emmanuel Macron.

Bland svenskarna i EU-parlamentet är L och C de varmaste anhängarna av Macron. Men de är inte odelat positiva.

— Som varm Europavän blir jag glad och inspirerad av att höra en europeisk ledare som är kristallklar när det gäller demokrati och skyddet för mänskliga fri- och rättigheter, säger Karin Karlsbro (L).

— Samtidigt vill Frankrike göra mycket mer på det sociala området, vilket går stick i stäv med hur vi ser det. Och det finns också en tendens till protektionism i franska regeringar, vilket är direkt Sverigefientligt, anser Abir Al-Sahlani (C).

Kampanjen i gång

Ännu skarpare kritik får Macron samtidigt från några av sina egna landsmän i parlamentet, som passar på att göra onsdagens debatt till ett inlägg i kampanjandet inför vårens franska presidentval.

— Ni leder en klimatdödande allians med Polen och Ungern, stöder naturgas för att rädda en konkursmässig kärnkraft, fräser Yannick Jadot, som är miljöpartiet EELV:s kandidat i presidentvalet.

— Ni lovar ett slut på sprickorna men lämnar Frankrike och Europa splittrat som aldrig förut, anser François-Xavier Bellamy, som ingår i kampanjledningen för högerpartiet Republikanernas presidentkandidat Valérie Pécresse.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.