- Foto: TT

Skjutning på tyskt universitet – en död

Den ensamma gärningsmannen öppnade eld med ett gevär i en föreläsningssal på ett universitet i Heidelberg, som ligger i sydvästra Tyskland, vid 13-tiden på måndagseftermiddagen. Det berättas att han sköt vilt omkring sig.


Polisbilar står på rad utanför universitetet Heidelberg i Tyskland efter att en ensam gärningsman skjutit flera personer.

Fyra personer träffades och skadades svårt. En av dem, en ung kvinna, har avlidit av sina skador, enligt tyska medier.

Gärningsmannen som var student tog sitt liv strax efter skottlossningen. Så vitt känt hade han inget politiskt eller religiöst motiv och polisen avråder folk från att spekulera. Före skottlossningen skickade han ett textmeddelande om att "folk behöver straffas nu" och att han vill bli begravd till havs, enligt polisens utredare.

Heidelberg ligger söder om Frankfurt och har runt 160 000 invånare. Stadens universitet, med samma namn, är ett av Tysklands äldsta och mest välrenommerade.

— Vi är oändligt chockade. Det här är en katastrof bortom allt man kan tänka sig mellan föreläsningar, tentor och campusliv, säger studentkårens ordförande Peter Abelmann till Rhein-Neckar-Zeitung.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uttrycker också sitt medlidande med dem som drabbats:

— Mina tankar går till offren, deras anhöriga och såklart studenterna vid Heidelbergs universitet, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

När är EU-valet 2024 och vilka får rösta? Här är svaren!

200 miljoner till idrott för unga

Regeringens utlovade fritidskort för unga är försenat och införs först under 2025. Under tiden ska 200 miljoner av de öronmärkta pengarna användas för att stärka ungdomsidrotten.

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om våld / hot mot tjänsteman, Malmö

1 timme sedan
"Vasagatan, Limhamn. En person går till angrepp mot civila poliser i samband med ingripande.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

1 timme sedan
En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.