Måndag 27 Jun
Stockholm

Brännskada på barn: Omedelbar första hjälpen du måste känna till

Så gör du om ditt barn bränner sig
Här är vad du ska göra om ditt barn bränner sig. Foto: Coursio / Life in Mind

Vad gör man egentligen om ens barn bränner sig? Det reder Camilla Thurell ut i sin onlinekurs "Första hjälpen för barn".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att bränna sig är otroligt smärtsamt. Om möjligt gör det ändå ondare på små känsliga barnhänder. Det är inte helt ovanligt att det är en kokhet spisplatta som är för spännande för att inte lägga handen på när man är liten – men även brännskador i munnen är inte ovanligt när bebisen eller barnet dricker välling från flaska och föräldern glömde dubbelkolla att vätskan inte var för varm.

Men vad gör man som förälder om ens barn skulle bränna sig? 

Camilla Thurell har länge jobbat inom både ambulanssjukvården och den akuta barnsjukvården, på akutmottagning och intensivvård för barn. I hennes onlinekurs "Första hjälpen för barn" går hon igenom vad som är viktigt att tänka på när olyckan väl är framme. En crash course för livets små och stora olyckor, som är värd att ta – inte bara om brännskador. 

Så gör du om ditt barn fått brännskador:

  • Kyla den kroppsdel som är bränd i rinnande vatten. Kyl omedelbart och i minst 10 minuter (vattnet behöver inte vara iskallt)
  • Ge barnet smärtlindring (ge enligt rekommendationen på paketet)
  • Ett tips är att sätta sig i duschen tillsammans med barnet, vilket ger mycket mer trygghet än att sitta själv och få vatten över sig. 
  • Ta inte av kläder som eventuellt har fastnat i brännskadan, kyl ovanpå. Kläder som eventuellt fastnat tar sjukvården hand om. 

Brännskador av kokande vatten

Om ditt barn har bränt sig på kokande vatten (eller annan varm vätska) ska du först och främst se till att ta av kläderna. Om barnet har blöja och det kommit kokhett vatten över barnet ska du genast ta av bebisens blöja!  Det är för att undvika att det kokheta vattnet fortsätter bränna mot barnets hud om kläderna är blöta. s

Skölj det brända området med ljummet vatten istället för iskall vatten. Om du sköljer i för kallt vatten täpper det till porerna – som gör att det kokheta vattnet "stängs in" i huden och fortsätter bränna. Det ljumma vattnet, å andra sidan, sköljer undan det heta vattnet från området.

Andra gradens brännskada på barn? Så vet du

Om ditt barn fått kokhett vatten på sig är risken stor att ditt barn drabbats av andra gradens brännskada. Andra gradens brännskada är en brännskada av ett lite värre slag, och betyder att den som bränt sig kommer få vätskande blåsor.

Brännskada barn procent

När det kommer till brännskador brukar man, om det behövs, behöva reda ut hur utbredd brännskadan är. När man gör det räknar man ut, i en procentandel, hur stor brännskadan är i procent av den totala kroppsytan. Man brukar då prata om 9-regeln: de stora delarna på kroppen delas in i 11 stycken delar, där varje del är 9 %. Har du bränt hela armen har du därmed en 9 %:ig brännskada. 

I onlinekursen "Första hjälpen för barn" får du lära dig massvis med nytta tips som kan hjälpa dig som förälder om olyckan är framme. Här kan du köpa onlinekursen "Första hjälpen för barn" redan idag!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.