Måndag 27 Jun
Stockholm

Krupp hos barn: Så kan du agera vid ett kruppanfall

Krupp är vanligt hos barn.
Krupp är vanligt hos barn. Foto: Unsplash / Unsplash

Krupp hos barn märks framför allt av med karaktäristiska "skällande" hostningar och väsande andning. Kruppanfall kommer oftast på nätterna – och så här kan du göra för att hjälpa ditt barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att veta att sitt barn mår dåligt, är något av de värsta för en förälder. Krupp hos barn är ett tillstånd som ger en elak och besvärlig hosta, och ibland även andningsbesvär – vilket kan upplevas som både obehagligt och skrämmande om man aldrig hört talas om den förut. 

Men med bara lite kunskap kan den ofta kan det åtgärdas hemma, utan att behöva besöka sjukhus. I onlinekursen "Första hjälpen för barn" berättar Camilla Thurell, med bakgrund inom både ambulans- och den akuta barnsjukvården, vad du som förälder kan göra när ditt barn drabbats av krupp. Där kan du också få bra tips på andra akuta tillstånd hos ditt barn, som kan vara bra för en förälder att känna till!

Vad är krupp hos barn?

Krupp ett tillstånd där barnet drabbas av mycket hosta och väsande andning. Det är inte heller ovanligt att barnet som drabbats av krupp får andningsbesvär, speciellt på kvällar och nätter. Krupp orsakas av en virusinfektion som drabbar stämbanden. Det är parainfluensaviruset som oftast är boven i dramat – och om ditt barn har haft krupp tidigare är det inte ovanligt att sjukdomen blossar upp igen vid nästa förkylning. 

Krupp ger dock en inflammation och svullnad på stämbanden som ger en typisk hård hosta och ibland även  ett biljud vid inandning. 

Vad är "falsk krupp" hos barn?

Krupp kallas även för viruskrupp, men du har säkert hört talas om uttrycket "falsk krupp" eller pseudokrupp. Att krupp ofta kallades falsk krupp förr, beror på att difteri kallades "äkta krupp". Difteri är mycket allvarlig sjukdom och dödligheten kan uppgå till 10 %. I Sverige är difteri, eller "äkta krupp", en mycket ovanlig sjukdom – tack vare vaccinationer och bättre kunskap om handhygien.

Kruppanfall vanligast på kvällen och natten

Krupp startar ofta på kvällen och natten. Det beror på att barnet legat i några timmar, vilket får slemhinnorna att börja svälla. Det är bra att känna till att kruppen blir som värst på natten, och att barnet ofta kan somna feberfri och tillsynes frisk, för att sedan vakna upp mitt i natten med hostattacker som vägrar gå över. 

Det här ska du göra vid krupp hos barn:

  • Se till att barnet får sitta upprätt
  • Gå ut i friska, helst kalla, luften
  • En kall isglass, iskall saft och näsdroppar/nässpray kan hjälpa mot slemhinnorna
  • Försök håll dig lugn som vuxen, är du stressad blir barnet stressat och då drar luftvägarna ihop sig ännu värre

Om hostan inte går över:

  • Ta kontakt med sjukvården 
  • När barnet får lägga sig igen, stötta gärna upp sängen/madrassen så barnet ligger med höjd huvudända, annars finns risk att hostan är tillbaka om några timmar igen när det svullnar i luftvägarna igen. 

I onlinekursen "Första hjälpen för barn" får du lära dig allt om krupp och andra otäcka scenarion så som hur du agerar vid brännskador, drunkning, huvudskador och mycket mer. Köp onlinekursen redan idag!

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.