Så gör du om ditt barn får krupp

- 09/02/2021, 09:08
Så gör du om ditt barn har krupp

Så gör du om ditt barn har krupp.

Pixabay

Det finns få ljud som är så obehagliga som när ens egna barn hostar kraftigt från sovrummet – och än värre detta om det beror det på det vi kallar för krupp, som är en elak och besvärlig hosta. Så här gör du som förälder om ditt barn har krupp.

Att veta att sitt barn mår dåligt, är något av de värsta för en förälder. Krupp hos barn är ett tillstånd som ger en elak och besvärlig hosta, och ibland även andningsbesvär - vilket kan upplevas som både obehagligt och skrämmande om man aldrig hört talas om den förut. 

Men med bara lite kunskap, kan den ofta kan det åtgärdas hemma, utan att behöva besöka sjukhus. I onlinekursen "Första hjälpen för barn" berättar Camilla Thurell, med bakgrund inom både ambulans- och den akuta barnsjukvården, vad du som förälder kan göra.

Vad är krupp?

Att förstå vad krupp egentligen är, är en bra början för att minska rädslan om den kommer på besök- och det är faktiskt inte mer än helt vanlig luftvägsinfektion. 

Krupp ger dock en inflammation och svullnad på stämbanden som ger en typisk hård hosta och ibland även  ett biljud vid inandning.

Krupp startar ofta på natten på grund av att barnet legat i några timmar, vilket får slemhinnorna att börja svälla. Har man aldrig hört talas om detta kan man bli väldigt skrämd, både barnet själv och du som förälder.

Det här ska du göra vid krupp:

  • Se till att barnet får komma upp (sitta upprätt).
  • Gå ut i friska, helst kalla, luften.
  • En kall isglass, iskall saft och näsdroppar/nässpray kan hjälpa. Det sväller av slemhinnorna. 
  • Försök håll dig lugn som vuxen, är du stressad- blir barnet stressat och då drar luftvägarna ihop sig ännu värre.  

Om hostan inte går över:

  • Ta kontakt med sjukvården 
  • När barnet får lägga sig igen, stötta gärna upp sängen/madrassen så barnet ligger med höjd huvudända, annars finns risk att hostan är tillbaka om några timmar igen när det svullnar i luftvägarna igen. 

I onlinekursen "Första hjälpen för barn" får du lära dig allt om krupp och andra otäcka scenarion så som hur du agerar vid brännskador, drunkning, huvudskador och mycket mer. Köp onlinekursen redan idag!