P-stav

P-stav är ett hormonellt preventivmedel som opereras in under huden. Staven är ungefär lika stor som en tändsticka och är gjord av mjuk plast som utsöndrar en jämn mängd hormon i upp till tre år efter att den satts in. 

Den vanligaste platsen att operera in en p-stav är i armen. Alla reagerar olika på p-staven. För många blir mensen mindre, kommer mer sällan eller upphör helt. P-staven är också ett bra alternativ för personer som inte tål östrogen. För andra kan blödningarna bli mindre regelbundna eller mer smärtsamma. 

P-staven sätts in direkt under huden med hjälp av lokalbedövning. Detta kan kännas obehagligt eller göra ont enligt vissa. Efter insättningen kan det bildas ett blåmärke och vara ömt, men det försvinner snabbt. Vill du veta mer om p-stav kan du fråga din gynekolog eller barnmorska. 

20 Okt 2023, 05:20
Kvinnor med viss genetisk profil löper hela sex gånger högre risk för att drabbas av blodpropp när de använder p-piller än andra, enligt svensk forskning. I framtiden hoppas forskarna att alla kan få göra ett enkelt blodprov som kan varna de som är i riskzon.
19 Jun 2023, 06:02
Under de första två åren med p-piller finns en ökad risk för depression, enligt en ny studie från Uppsala universitet.
6 Jun 2018, 15:53
Preventivmedlet som under två års tid förflyttade sig i Deborah Louises kropp, fastnade till slut och satte henne i en livshotande situation då det placerade sig vid hennes hjärta.
30 Aug 2017, 11:00
Paulina "Paow" Danielsson bestämde sig nyligen för att plocka ut sin P-stav efter att hon mått väldigt dåligt.
6 Jun 2016, 20:06
Om preventivmedlet sätts in felaktigt kan det vandra upp i lungorna genom blodkärlen.
26 Aug 2015, 17:53
Det svenska sjukhuset anmäls.
1