Kantareller gör både smaklökarna och hälsan en tjänst.
Kantareller gör både smaklökarna och hälsan en tjänst. - Foto: Illustration Nyheter24 / Pexels

Därför är kantareller så otroligt nyttiga – 5 anledningar

Visst är det urgott med kantareller. Men visste du att de också är väldigt nyttiga? Här är fem intressanta hälsofördelar med svampen.


Kantarellen är en otroligt populär och älskad svamp i Sverige. Svampens unika smak och konsistens gör den till en favorit i köket, men det är dess hälsofördelar som verkligen gör den speciell.

1. Kantareller är näringsrika

Kantareller är en fantastisk källa till viktiga näringsämnen. Låt oss gå igenom några av dessa:

 • Vitamin D: Kantareller är en av de få naturliga icke-animaliska källorna till vitamin D, ett vitamin som är avgörande för benhälsan eftersom det hjälper kroppen att absorbera kalcium. Vitamin D bidrar också till immunsystemets funktion och kan spela en roll för att förhindra både typ 1 och typ 2 diabetes.
 • B-vitaminer: Kantareller innehåller flera B-vitaminer, inklusive niacin (B3), pantotensyra (B5), pyridoxin (B6) och riboflavin (B2). Dessa vitaminer spelar en viktig roll i kroppens energiproduktion, nervfunktion, och underhåll av hud och hår.
 • Mineraler: Kantareller är en utmärkt källa till mineraler som selen, koppar, kalium och järn. Selen stöder immunsystemet, koppar hjälper till med energiproduktion, kalium reglerar blodtrycket och järn är viktigt för bildning av röda blodkroppar.
 • Antioxidanter: Kantareller är rika på antioxidanter, vilka hjälper till att skydda kroppens celler mot skador. Detta kan minska risken för många sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar och cancer.

Så får du maten att hålla längre – 8 enkla knep

2. Kantareller har lågt kaloriinnehåll

Kantareller är mycket låga i kalorier, vilket gör dem till ett utmärkt val för de som försöker upprätthålla eller gå ner i vikt. En kopp (ca 54 gram) råa kantareller innehåller bara ungefär 27 kalorier. Trots sitt låga kaloriinnehåll är de mycket mättande på grund av deras höga fiberinnehåll. Denna kombination av lågt kaloriinnehåll och högt fiberinnehåll gör kantareller till ett utmärkt val för viktminskning eller viktkontroll. De kan läggas till en mängd olika rätter för att öka mättnaden utan att lägga till mycket extra kalorier.

Högt kolesterol? Prova dessa 7 nyttiga snacks

3. Kantareller är en källa till kostfiber

Kantareller innehåller en betydande mängd kostfiber. En kopp råa kantareller kan innehålla upp till 2 gram kostfiber. Fiber har flera hälsofördelar:

 • Hjärt-hälsa: Fiber kan bidra till att sänka nivåerna av "dåligt" LDL-kolesterol i blodet, vilket kan minska risken för hjärtsjukdomar.
 • Blodsockerreglering: Fiber kan också bidra till att förbättra blodsockerkontrollen, vilket är särskilt viktigt för personer med diabetes.
 • Matsmältning: Fiber bidrar till att reglera matsmältningssystemet, främja regelbunden tarmrörelse och förebygga förstoppning.
 • Viktkontroll: Eftersom fiber tar tid att smälta, hjälper det till att hålla dig mätt längre. Detta kan hjälpa till att förhindra överätning och bidra till viktkontroll.

Släng ALDRIG gammal frukt – gör det här i stället

4. Kantareller innehåller antioxidanter

Kantareller är rika på flera olika antioxidanter, inklusive unika typer som endast hittas i svampar:

 • Ergothionein: Denna unika antioxidant finns i höga koncentrationer i svampar och har visat sig ha skyddande effekter på kroppens celler. Ergothionein har kopplats till minskad risk för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.
 • Selen: Kantareller innehåller också selen, ett mineral som fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna mot skador. Selen spelar en viktig roll i att skydda kroppen mot oxidativ stress och inflammation.
 • Glutation: En annan stark antioxidant som finns i kantareller. Den spelar en central roll för att neutralisera fria radikaler i kroppen och hjälper till att upprätthålla immunsystemets funktion.

Antioxidanter spelar en viktig roll i att bekämpa oxidativ stress i kroppen, vilket kan leda till skador på cellerna och bidra till utvecklingen av många sjukdomar, inklusive hjärtsjukdomar, cancer och neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer och Parkinson.

Sallad UTAN sallad? 5 enkla och nyttiga recept att testa

5. Kantareller stödjer immunsystemet

Kantareller innehåller polysackarider, som är en typ av komplexa kolhydrater. En del av dessa polysackarider, särskilt beta-glukaner, har visat sig kunna hjälpa till att reglera och stärka kroppens immunsystem, vilket gör det mer effektivt vid bekämpning av sjukdomar och infektioner. Dessutom kan de också bidra till att minska inflammation, vilket är en vanlig reaktion av immunsystemet som, om det är kroniskt, kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar och cancer.

/
/
/