Förutom myterna i listan, så är det också falskt att hjärnor bor i glasburkar. De flesta hjärnorna gör inte det.
1 av 4
Förutom myterna i listan, så är det också falskt att hjärnor bor i glasburkar. De flesta hjärnorna gör inte det. - Foto: TT/TT
2 av 4
- Foto: AP
3 av 4
- Foto: Christine Olsson/TT
4 av 4
- Foto: Christine Olsson/TT

5 myter om hjärnan du antagligen har gått på

Kan du skilja det som är sant från det som bara är myter?


Det finns mycket dålig vetenskap där ute, och ännu mer "vetenskap" som visar bara vara myter. I bland är det svårt att hålla isär fakta och fiktion, och vissa gånger går man på myter bara för att man aldrig har funderat över dem. Med kunskap är makt, och ju mer man lär sig, desto smartare blir man.

Här är fem myter om hjärnan, sammanställda av Vox, som många nog går runt och tror på:

1. Myt: Du blir smartare av att lyssna på Mozart

Den här myten har flaxat omkring i ungefär tjugo år, och den har faktiskt en viss vetenskaplig grund. Det var amerikanska forskare som såg att barn klarade vissa uppgifter bättre sedan de lyssnat på Mozarts sonat nummer K. 448 i tio minuter. Det var dock en liten studie och effekten räckte bara i någon kvart. Dessutom var det bara vissa specifika skills som ökade, exempelvis att vika papper eller lösa en labyrint. Det är alltså inte sant att du blir "smartare", som vi oftast tänker oss begreppet, av att lyssna på Mozart.

Vissa studier menar i stället att musik man gillar gör att man löser uppgifter bättre. I den studien klarade sig deltagarna bättre efter att de lyssnat på Blur än på Mozart.

Om du ändå vill testa, eller bara lyssna på vacker musik, så finns Mozartsonaten nedan.

2. Myt: Du använder bara tio procent av hjärnan

Den här myten är så skum, för ingen vet varifrån den kommer och den är verkligen inte sann. Men moderna tekniker kan man se hur hjärnan jobbar och även om inte hela hjärnan jobbar jämt, så används betydligt mer än tio procent även för de mest enkla uppgifter. Under en dag så använder du antagligen hela hjärnan åtminstone någon gång.

Myten kan ha sitt ursprung i enkelt önsketänkande: vore det inte underbart om vi alla hade någon magisk superpotential som skulle kunna låsas upp. Men, tyvärr, så är din hjärna redan så super som den någonsin kommer att bli.

3. Myt: Du kan aldrig få nya hjärnceller

Den här myten var faktiskt vetenskaplig sanning under lång tid, och forskarvärlden var övertygad om att den vuxna hjärnan inte producerade fler celler. Det bevisades dock slutligen 1998 att det här är fel. Det är alltså verkligen dags att sluta tro på den här myten.

4. Myt: Du kan lita på dina minnen

Man ska aldrig glömma att våra hjärnor inte är perfekta hårddiskar utan slemmiga grårosa klumpar. Vi är inte perfekta, och detta märks inte minst på våra minnen.

Ju närmre i tid vi är en händelse, desto bättre minns vi. Men efter en längre stund är vi faktiskt riktigt kassa. Det finns till och med teorier om att vi minns viktiga minnen sämre.

Själva processen att påminna sig om något gör att minnet förändras lite, lite varje gång. Minnen som vi tycker om eller som är av stor betydelse återkommer ofta i skallen och blir alltså mer tilltufsat varje gång. Vi kanske kommer ATT minnas att något har hänt, genom de ständiga påminnelserna, men VAD som faktiskt hände kommer att bli väldigt suddigt, och troligen spegla verkligheten ganska dåligt.

5. Myt: Höger hjärnhalva är kreativ, medan vänster är logisk

Det här är en gammal myt, men vi vet nu att hjärnans båda sidor är väldigt mycket ett lag. Men man kan dock få en aning om varför den uppstått.

En sak som de olika hjärnhalvorna faktiskt gör är att styra olika delar av kroppen. Vänster hjärnhalva kontrollerar högra sidan av kroppen och vice versa. Det betyder dock inte att högerhänta är mer logiska eller att vänsterhänta har större kontakt med sin kreativa sida. Myten har dock stannat kvar, även om den ofta används lite ironiskt i dag. Eller vad tror ni?

Vetenskap som inte är myter är väl ändå bättre? Visste du exempelvis att spoilers gör att du gillar en film mer? Och att, deppigt nog, så kan de flesta stora däggdjur vara utdöda innan nästa sekelskifte?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du på någon av myterna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.