Om du blir utsatt för virus på morgonen, är det troligare att du blir sjuk.
1 av 2
Om du blir utsatt för virus på morgonen, är det troligare att du blir sjuk. - Foto: TT/ Montage
Ytterligare en orsak att ogilla morgnar?
2 av 2
Ytterligare en orsak att ogilla morgnar? - Foto: JANERIK HENRIKSSON

Hatar du morgnar? Forskning säger att de dessutom gör dig sjuk

Forskare ger dig nu ytterligare ett, riktigt bra, argument för sovmorgon.


Hostade någon på dig i morse på bussen? Det kan vara riktigt dåliga nyheter, eftersom du är som allra mest känslig då. Det säger ny forskning, som presenteras i The Conversation.

Man har sett att människan är som allra mest känslig för virusinfektioner på morgnarna, alltså att du har som störst risk att bli sjuk om du är lite nyvaken. Det här beror på hur virus fungerar och din biologiska klocka.

Din biologiska klocka är ett otroligt komplext system som låter din kropp hålla koll på dygnet. Under olika tider på dygnet så slås olika gener på. Faktum är att så mycket som 15 procent av dina gener slås på och av under dygnet av det här systemet. På morgonen är din kropp extra aktiv och dina celler är i högproduktivt läge. Din kropp rivstartar alltså, även om du känner dig lite trött.

Så vad har det här att göra med virus? Jo, virus använder dina celler för att sprida sig. De kapar en cell och använder den för att reproducera sig och det är såklart enklast när cellerna redan är aktiva. På eftermiddagen, när dina celler lugnat ner sig, är det inte alls lika troligt att ett virus får fäste som under de hektiska morgontimmarna.

Man har även sett att en ojämn biologisk klocka, som du får om du skiftarbetar, ofta jobbar natt eller helt enkelt har svårt att gå och lägga dig i tid, även det gör dig mer känslig för virus.

Det är dock tydligt att morgonen är ett tydligt hot mot din hälsa, så kanske kan du ta upp att du kan "jobba hemma" under förmiddagarna? Din chef uppskattar säkert att du är så mån om din hälsa...

Brukar du ta en smoothie till frukost? Nu kan den förändras för alltid, eftersom bananen kan försvinna om bara några år. Något som inte försvunnit är världens äldsta haj, som kan ha varit polare med Gustav II Adolf.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du morgontrött?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.