Ungefär tio procent av alla människor är vänsterhänta.
Ungefär tio procent av alla människor är vänsterhänta. - Foto: Pixabay

Forskare: Därför är folk vänsterhänta

Det är värdelöst när man ska klippa något, men finns det några fördelar med att vara vänsterhänt?


Världen är en bra orättvis plats. Det kan åtminstone verka så om man råkar vara vänsterhänt. Hela världen är anpassad högerhänta, och vänsterhänta får kämpa med allt ifrån saxar, bilar till tennisrackets som helt enkelt inte är gjorda för dem. Men varför finns egentligen vänsterhänthet?

Ungefär tio procent av alla människor är vänsterhänta, och den siffran är konsekvent över hela planeten. Det finns alltså starka antydningar att vilken som är din kastarm beror på gener. Och det gäller inte bara människor, utan massa djur kan vara vänstertassade.

Men vad beror då det här på? Det finns många myter om att vänsterhänthet skulle innebära särskilda personlighetsdrag eller för- och nackdelar. Förutom de tidigare nämnda, att diverse verktyg är anpassade för högerhänta, finns inte många bevis för att vänsterhänthet i sig skulle påverka hjärnan.

Däremot har man sett att vara vänsterhänt i en värld för högerhänta påverkar hur din hjärna ser ut. Vänsterhänta har en mer utvecklad hjärnbark, den del som överför information mellan hjärnhalvorna, än vad högerhänta har. Men eftersom hjärnan utvecklas när den utmanas är det lika troligt att det här är något som utvecklas när du råkar vara vänsterhänt, än att vänsterhänthet som sådant ger mer utvecklad hjärnbalk.

Vänsterhänthet har historiskt setts som något väldigt dåligt. Du behöver inte tänka att engelskans "right" rent bokstavligen betyder "rätt". Det ligger dock självklart ingen sanning i det här, men inte heller i de positiva fördomarna om att vänsterhänta är mer kreativa.

Det är bara en, antagligen genetisk, liten kuriositet som skiljer oss från varandra. Och om du är vänsterhänt och blir sur på att det bara finns högersaxar kan du åtminstone trösta dig med att vänsterhänta har en fördel i många sporter. Alltid något?

Vet du att du blir lite gladare av att vara snäll? Och nu har forskare kommit fram till varför gäspningar smittar.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du vänsterhänt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.