Öl, och andra bittra livsmedel, är egentligen inte goda.
1 av 3
Öl, och andra bittra livsmedel, är egentligen inte goda. - Foto: TT
Vi har bara lärt ossatt associera smaken med något trevligt.
2 av 3
Vi har bara lärt ossatt associera smaken med något trevligt. - Foto: Pixabay
Men egentligen skriker vår hjärna att vi dricker gift. Spännande va?
3 av 3
Men egentligen skriker vår hjärna att vi dricker gift. Spännande va? - Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Gillar du öl? Vetenskapen säger att du ljuger

Om du dricker öl och dessutom gillar grapefrukt och svart kaffe så lurar du dig själv.


Vi har bara några grundsmaker, men de är inte jämlika. Sött älskar vi eftersom det ofta betyder smaskiga och energirika kolhydrater. Den beska smaken, däremot, är något helt annat.

Janina Seubert, forskare på Karolinska Institutet, forskar om smak och vet mer om vad besk smak egentligen betyder. Dessutom har hon en hel del intressanta saker att säga om lakrits.

– I naturen så betyder en besk smak oftast att något är giftigt, säger Seubert. Smaken är alltså en sorts varning.

Små barn tycker sällan om beska smaker och många försöker långt upp i åldrarna maskera besk smak. Ett exempel är stora mängder mjölk och socker i det bittra kaffet.

Men många människor gillar att äta grapefrukt, bitter sallat eller dricker gin och tonic eller en riktigt bitter öl. Varför gillar vissa besk smak, om det egentligen betyder att något är farligt?

– När man känner besk smak så ger det en rätt stark effekt, och med tiden kan vi lära oss att tycka om den effekten, förklarar forskaren. Om man är mer äventyrlig i sin smak, vill säga.

Det här skulle kunna förklara varför extremt bitter öl varit så populär de senaste åren. Ingen tycker från början att extrem beska egentligen smakar "gott". Det är när den smaken kopplas samman med något positivt, som öldrickning i vissa fall kan upplevas som, så börjar våra känslor runt den beska smaken att ändras.

Vi dricker något som vi vet är ofarligt, och till och med lite trevligt, samtidigt som vår hjärna skriker åt oss att vi är i fara. Det är en rätt spännande kombo, som kanske tilltalar de mer äventyrliga bland oss. Vi andra, som blir nervösa av luftgropar och tror på spöken kanske tar en liten skvätt mjölk i kaffet ändå.

Men egentligen, på ett rent smakmässigt plan, så är den där trippelhumlade frippel-IPA:n inte egentligen god. Så vi kanske kan sluta att låtsas nu?

Vatten kanske är helt smaklöst, men väldigt viktigt ändå.Så här vet du om du dricker tillräckligt mycket vatten. Och nu finns en vetenskaplig förklaring på varför pizza smakar så gott.

Öl
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.