Det verkar som att växter kan göra vissa beslut, och till och med gambla
1 av 2
Det verkar som att växter kan göra vissa beslut, och till och med gambla - Foto: Pixabay/Montage
När de har det knapert är växterna redo att satsa allt på ett osäkert kort
2 av 2
När de har det knapert är växterna redo att satsa allt på ett osäkert kort - Foto: Pixabay

Chockerande upptäckten: Växter har ett medvetande

Det verkar dessutom se ut som att vissa växter är riktiga gamblers


De är kanske inga genier, men nu menar forskare att växter tycks ha någon form av medvetande. Det är israeliska forskare, som intervjuas i Science, som kommit på det här.

Det är faktiskt inte så konstigt som det låter. Vi har väl alla sett att växter kan vända sig mot ljuset, vilket skulle kunna ses som ett väldigt grunt medvetande.

För att se om växters medvetande lät forskare ärtplantor få gambla mellan två krukor. De delade växternas rötter i två delar och planterade dem i två krukor. I den ena var tillgången på näring alltid samma, medan forskarna lät näringen i den andra variera.

När den konstanta krukan hade mycket näring så skickade växten ut mest rötter dit. Men när det fanns för lite näring i krukan där näringsnivån var jämn så skickade växten ut fler rötter till krukan där nivån varierade.

När livet blev svårare för växten, och de alltså inte fick tillräckligt med näring, så tog de alltså en chans och spelade på att det skulle finnas tillräckligt för att de skulle överleva i en mer osäker värld.

Växter har ju inget nervsystem, så de är ju inte "intelligenta" så som vi oftast tänker på det. De verkar däremot ha något sätt att kunna analysera världen runt om kring sig, och det här experimentet är ett första steg mot att kunna ta reda på vad det är.

Om du blir inspirerad av ärtplantorna och vill spela lite, så kanske du vill veta det här enkla knepet för att vinna i kortspel. Och visste du att vi nu kan odla grönsaker på Mars? Undrar om de grönsakerna är extra smarta?

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.