Gamla bin hämtar nästan hela sin kroppsvikt i vatten, när kupan riskerar att bli för varm
1 av 2
Gamla bin hämtar nästan hela sin kroppsvikt i vatten, när kupan riskerar att bli för varm - Foto: Pixabay
Vattnet används för att återställa kupans temperatur
2 av 2
Vattnet används för att återställa kupans temperatur - Foto: Pixabay/ Montage

Binas supersmarta knep – knäcker värmeböljan

Lider du av värmen? Kanske kan du lära dig några knep av naturens smartaste – honungsbin!


Vi är mitt i en brinnande värmebölja, till någras glädje och andras sorg. Några som inte gillar värmen är de läskigt organiserade honungsbina, men de ger inte upp utan en fight.

Det är i Science News som binas attackplan beskrivs, och den är både lite äcklig och väldigt smart. Taktiken inkluderar att låta gamlingar låta bära nästan hela sina vikt i vatten och sen kräkas upp det, och att spara bin som vattenflaskor. Men vi tar det från början.

När det blir för varmt inne i bikupan så är det farligt för ägg och larver, så bina måste då sänka temperaturen. Första steget är att alla arbetsbina ställer sig och viftar med vingarna och på så sätt fläktar ut den varma luften. På en varm dag är effekten så stark att du kan känna hur det kommer ut en luftström ur kupan. Om det inte hjälper så tömmer man kupan på bin, för att deras kroppstemperatur inte ska höja innetemperaturen. Om inget av detta hjälper, måste bina dock ta i med hårdhandskarna.

Vid kupans mynning hänger ett gäng gammelbin, och när temperaturen höjs farligt mycket kommer bin från kupans insida ut och slickar på dem. Varför? Jo, för att det är så bin kommunicerar. Slickandet är en bön om vatten, och gamlingarna sticker då ut och suger upp så mycket som 80 procent av sin kroppsvikt i vatten.

När gamlingarna kommer tillbaks till kupan ser de väldigt knubbiga ut, men deras kroppsform går snabbt tillbaks när de för över vattnet till arbetsbina. Arbetsbina kräks sedan upp vattnet inne i kupan och sprider ut det med tungan, och genom avdunstning så hålls kupan tillräckligt sval.

Men efter en varm dag så slösar de inte allt vatten, utan några vattenfyllda bin sparas för framtida bruk. De hänger upp sig som ett pärlband, eller staplas som vattenflaskor i ett kylskåp.

Om du tycker att värme är jobbigt kanske du kan ta några tips från bina. Att börja med att fläkta är ju smart, men om du känner att du är nära att skicka ut mormor för att hetsdricka vatten, kanske du bara ska ta ett kallt dopp och en stor glass i stället.

Bina är kanske de bästa djuren, men T-Rex är antagligen näst på tur. Har du koll på hur den egentligen lät? Hint: det är inte som du tror. Naturen är ju underbar, men de här supersöta djuren är egentligen jätteläskiga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det för varmt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.