Ingen av de här vargarna är en alfahanne.
1 av 3
Ingen av de här vargarna är en alfahanne. - Foto: TT
Inte heller den här vargen är en alfahanne.
2 av 3
Inte heller den här vargen är en alfahanne. - Foto: TT
Här kan det dock möjligen finnas en alfa...
3 av 3
Här kan det dock möjligen finnas en alfa... - Foto: TT

Säger en kille att han är en "alfahane" – då ska du svara det här

Det kanske låter tufft, men sanningen bakom alfahanen är faktiskt en hel annan.


"Alfahanne" är ett epitet som givits till alla från Donald Trump, Mad Mens Don Draper och random dudes som tycker att de är riktigt, riktigt häftiga. Men i verkligheten, i djurens värld, finns inga alfahanar. Begreppet "alfa" är dessutom mest kopplat till ett djur som Trump och hans gäng nog inte vill likna alls.

Från början kom alfahane från en studie på vargar, där det betecknade den dominerande hannen. Sedan dess har samma forskare flera gånger försökt få studien ogiltigförklarad, eftersom hans senare studier visar att den är helt fel.

I det vilda finns ingen dominerande varghanne, utan snarare ett ledarpar som tillsammans tar hand om resten av gruppen. Det är rätt självklart, eftersom resten av gruppen består av deras barn. Enda gången hanar är själva eller beter sig som en "alfa", aggressivt och dominerande, är i fångenskap eller om de blivit utstötta.

De män som börjat använda begreppet, mest om sig själva, baserar alltså sin syn på vad en alfa är från något som inte finns.

Det djur som däremot visar på en tydlig alfa-struktur är höns, där en en klar hackordning finns. Det här gäller dock bara just hönorna, då tupparna håller sig helt utanför striderna.

Om en man beskriver sig själv som alfa kan du alltså påpeka att det inte alls kommer från nån idealiserad bild av den starka vargen, utan snarare från en riktigt taskig höna. Inte riktigt lika sexigt. Å andra sidan kanske det passar de män som kallar sig "alfa" som handen i handsken.

Läs mer om "alfahanen" på IFLScience.

Det finns massor med konstiga djurfakta. Visste du exempelvis att världens snabbaste fisk fuskar? Och har du koll på att det nu finns djur som är helt genomskinliga?

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du en "alfahane"?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige