Många känner att de blir lite låga när det blir höst.
1 av 2
Många känner att de blir lite låga när det blir höst. - Foto: Pixabay
Det är väldigt vanligt och beror bland annat på att vi får så lite solljus.
2 av 2
Det är väldigt vanligt och beror bland annat på att vi får så lite solljus. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Känner du dig höstdeppig? Så här kan du lösa det

Många tycker om när det blir lite svalare och när löven byter färg, men hösten kan även föra med sig sämre saker.


Känner du dig lite deppigare än vanligt, nu när sommaren definitivt är förbi? Om ditt svar är ja, så är det inget märkligt. Vi påverkas nämligen ganska mycket av årstidsväxlingarna, och just den här växlingen är sällan positiv.

Höstdepression, som på engelska kallas SAD (Seasonal Affective Disorder) är en mycket verklig diagnos, som främst beror på att ljuset förändras. Vår kropp märker nämligen väldigt tydligt att det obönhörligen håller på att bli riktigt mörkt.

Vår hjärna reagerar nämligen mycket på ljus, och när vi får för lite av det så påverkar det halten av seratonin. Detta så kallade lyckohormon gör att vårt humör stabiliseras och ser till att vi helt enkelt mår bra. Förutom detta så stör ljusbristen vår cirkadiska rytm, vår inre mat- och sovklocka, vilket påverkar alltifrån aptit till hur trötta vi är på morgonen.

Men om du känner att hösten gör dig lite låg så finns det saker du kan göra. Se till att utnyttja det lilla ljus som faktiskt finns, och spendera så mycket tid som du kan utomhus.

Sedan får du ta hand om dig ordentligt, och ät och träna lite extra duktigt. Dålig kost och brist på fysisk aktivitet kan nämligen även det påverka ditt humör negativt. Se även till att planera in roliga saker – oavsett om det är att spendera tid med vänner eller en riktigt härlig filmkväll.

Det bästa med att vara lite säsongs-nere är just att det är kopplat till årstiden, och kommer att bli bättre när det blir ljusare igen. För några få procent så kan det dock utvecklas till klart mer än lite nedstämdhet och bli en riktig höstdepression.

Om din lilla humördipp inte går över är det alltså viktigt att du söker hjälp. SAD kan nämligen behandlas, bland annat med antidepressiva läkemedel eller med ljusterapi.

Läs mer, på engelska, på Huffington Post.

Om du mår lite dåligt kan du testa att vara snäll, eftersom det gör dig lyckligare. Men om du ibland upplever en känsla av tomhet, kan det vara så att du helt enkelt är väldigt tom.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir du låg på hösten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.