Ganska mycket tyder på att vi aldrig skulle fatta vad utomjordingar sa, om vi skulle träffa dem.
1 av 2
Ganska mycket tyder på att vi aldrig skulle fatta vad utomjordingar sa, om vi skulle träffa dem. - Foto: Pixabay/ Montage
Men vissa forskare lugnar oss med att vi antagligen åtminstone skulle kunna prata om mat.
2 av 2
Men vissa forskare lugnar oss med att vi antagligen åtminstone skulle kunna prata om mat. - Foto: Pixabay

När vi träffar aliens – kommer vi förstå dem?

Om utomjordingarna kom är det mycket möjligt att vi aldrig skulle förstå varandra. Otur!


Många forskare tror att det finns liv i universum, och att det därför är en fråga om när vi kommer att möta intelligent liv från en annan planet. Men när de kommer, har vi då någon möjlighet att förstå varandra. IFLScience har kollat upp det, och det visar sig att forskningen är väldigt delad.

Konflikten ligger i att man har olika syn på hur språk fungerar. Ena lägret tror att språk finns inbakat i våra hjärnor. Vi kanske tycker att svenska, ungerska och mandarin är väldigt olika, men i själva verket finns det en hel del saker som är gemensamt för alla mänskliga språk.

När vi är små, och hör ett särskilt språk, så trillar allt liksom rätt och vi lär oss det eftersom vi har möjligheten att lära oss alla mänskliga språk. Men vi kan aldrig lära oss att kommunicera obehindrat med exempelvis bin eller andra arter. Det är mycket möjligt att aliens språk är precis lika främmande för oss som bins kommunikation, och därför kommer vi inte kunna förstå varandra.

Den andra skolan, som är mer hoppfull, är att det är rätt troligt att vi kommer att ha så pass många gemensamma upplevelser med intelligenta utomjordingar att vi åtminstone kan kommunicera lite. Om aliens är organiska varelser så äter de troligtvis på något sätt, och om de reproducerar sig så förstår de antagligen konceptet att vissa är släkt och andra inte. Vi skulle alltså kunna kommunicera kring mat och familj, bara för att ta några exempel.

När vi stöter på intelligent liv finns det alltså ändå en ganska stor möjlighet att vi skulle kunna snacka lite. Men det vore ju lite trist om man färdats över oändliga avstånd bara för att komma på att allt man kan diskutera är mat. Men det är åtminstone intressantare än vädret?

Visste du att man hittat en mystisk morsekod på Mars? Och det visar sig att teorin om Big Bang kan vara fel.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle vi kunna snacka med en E.T?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.