Rymdsten missade precis jorden – ingen såg den komma

Den här gången hade vi tur, men det läskiga är att ingen hade koll på att asteroiden var på väg mot oss.


Ibland har man turen på sin sida, och det har vi sannerligen haft nu. En 55 meter stor asteroid har swishat förbi mellan jorden och månen, vilket i astronomisammanhang ju är oerhört nära.

Det kanske inte verkar som en jättestor sten, men den är ändå betydligt större än den som slog ner i Ryssland 2013. Den gången så krossades alla glasrutor i området och över tusen personer skadades.

Det allra läskigaste är dock att vi inte hade en aning om att den skulle komma. Det var några astronomer i Brasilien som upptäckte asteroiden, som nu fått namnet 2016 QA2, bara ett dygn innan den brinnande stenkolossen i stort sett snuddade vid vår atmosfär. Om den hade haft en aning annorlunda kurs, och styrt rakt mot oss, hade det alltså knappt funnits någon tid för att försöka göra något åt det.

via GIPHY

Ingen Bruce Willis hade hunnit rädda oss... Och det var ju en väldig tur att han, eller vad vi nu har för plan i verkligheten, inte behövdes den här gången.

Filmen och artikeln är inspirerad av den här artikeln i Daily Mail.

Dåliga rymdnyheter: Små svarta hål kan vara på väg mot oss. Bra rymdnyheter: Första "Marsexpeditionen" har precis avslutats, och den var en succe!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för asteroider?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.