Universum kan kanske försvinna på ett ögonblick, som att någon bara tryckt på en deleteknapp.
1 av 2
Universum kan kanske försvinna på ett ögonblick, som att någon bara tryckt på en deleteknapp. - Foto: Pixabay/Montage
Allt beror på att Higgsfältet är en riktig luring.
2 av 2
Allt beror på att Higgsfältet är en riktig luring. - Foto: Pixabay

Universum kan ha en deleteknapp – kan få allt att försvinna

Fysiker tror nu att universum skulle kunna försvinna på ett ögonblick, och att vi varken kan förhindra det eller förutse när det händer.


Det verkar mer och mer troligt att det är vi människor som kommer att orsaka jordens undergång, men en hel del hot kommer även från rymden. Nu kommer ännu ett: Universum kan försvinna på ett ögonblick.

Det är inte helt enkelt (fysik är sällan det) men det handlar i grunden om två fundamentala principer: energinivå och stabilitet.

Allt i universum har en viss energinivå. Ett exempel är trä, som har rätt hög energinivå och därför rätt lätt brinner och avger energi. Askan som blir kvar har dock rätt låg energinivå.

Stabilitet handlar om att allt strävar mot att vara så stabilt som möjligt. Ju mindre energi något innehåller desto mer stabilt och mindre reaktivt är det. Allt strävar därför efter att frigöra så mycket energi som möjligt.

Så vad har det här att göra med universums undergång? Jo, det beror på att Higgsfältet eventuellt är en riktig lögnare.

Kvantfält är enkelt uttryckt de lagar som alla partiklar lyder under, och dessa fält strävar även de efter att nå så stor stabilitet som möjligt. När de lyckats kallas de att de är i vakuum. Men ett fält, Higgsfältet, som ansvarar för att ge partiklar deras massa, kanske bara fejkar sin stabilitet.

Om Higgsfältet inte faktiskt är stabilt finns det massa potentiell energi i det. Den här energin skulle kunna släppas lös när som helst, med fullständigt katastrofala följder.

Om Higgsfältet skulle få för sig att släppa lös all energi så skulle det skapas en enorm våg av död och förstörelse, som skulle röra sig med ljusets hastighet över universum. Dessutom skulle den ställa alla fysikens lagar på huvudet och förstöra alla kemiska principer som vi har.

Livet, så som det ser ut i dag, skulle alltså aldrig kunna resa sig igen efter att Higgsfältet fullständigt dödat allt.

Du behöver dock inte börja hyperventilera än, eftersom det här än så länge bara är ett hypotetiskt resonemang. Men ju mer vi lär oss om universum, desto farligare tycks det vara. Men det är ändå skönare att veta. Eller?

Mer om det här skräckscenariot finns på Science Alert.

Och inte nog med det – vår atmosfär läcker syre och ingen vet varför. Och visste du att solen egentligen inte är gul?

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det så här allt slutar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.