ANNONS: Innehåll i samarbete med HBO Nordic

2 verklighetsbaserade serier – här är den sanna historien bakom

- 23/07/2019, 12:09 -
Svar på vanliga frågor om serierna Chernobyl och The Act

The Act (t.v.) och Chernobyl.

Vi tittar närmare på The Act och Chernobyl, två av årets mest uppmärksammade serier, och svarar på några av de vanligaste frågorna om historierna bakom.

Om du har sett dessa spännande serier har säkert en del frågor väcks. Vi försöker svara på de vanligaste – till exempel hur många som dog i Tjernobylolyckan och hur Gypsy Rose, dottern i The Act, mår idag.

The Act

Serien handlar om relationen mellan Dee Dee Blanchard och hennes dotter Gypsy Rose. Enligt Dee Dee lider Gypsy Rose av en lång rad sjukdomar, som leukemi, epilepsi och muskeldystrofi. Dessutom ska hennes mentala kapacitet vara som en sjuårings. Mamman lyckas övertyga både omgivningen och läkarna, men egentligen är Gypsy Rose helt frisk.

Ju äldre hon blir desto mer inser hon sanningen och vill bli fri från mammans klor. I hemlighet börjar hon nätdejta och träffar pojkvännen Nicholas Godejohn. Tillsammans planerar de mordet på Dee Dee, som Godejohn sedan utför.

The Act finns att se på HBO Nordic.

Vad led Dee Dee av?

Eftersom Dee Dee är död finns det ingen möjlighet att ställa någon diagnos på henne, men alla tecken tyder på att hon hade Münchhausen by proxy – en psykisk störning där en förälder hittar på eller framkallar sjukdom hos sitt barn.

Hur gammal är Gypsy Rose? 

Hon är född 1991 och är alltså 28 år gammal. Dee Dee ljög om hennes ålder under hela uppväxten och sa både att hon var född 1993 och 1995. Gypsy Rose fick reda på sin verkliga ålder först när hon var 19 år gammal och hittade undangömda papper med födelsedatumet på. 

Vad fick de för straff? 

Gypsy Rose dömdes till 10 års fängelse och avtjänar just nu sitt straff med möjlighet till villkorlig frigivning 2024. Enligt uppgifter är hon förlovad med en man hon mött under tiden i fängelset.

Nicholas Godejohn dömdes till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Vad säger Gypsy Rose om händelsen idag?

I intervjuer har Gypsy Rose uttryckt ånger men förklarat att hon var desperat och såg mordet som enda utvägen ur situationen. På HBO Nordic finns även dokumentären "Mommy Dead and Dearest" som handlar om fallet.

Skapa ett konto hos HBO Nordic här och streama serier och filmer – du kan prova en månad kostnadsfritt.

Chernobyl

Chernobyl skildrar händelserna under kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986. Den gripande serien visar hela händelseförloppet, från att olyckan inträffar till räddningsarbetet, evakueringen och mörkläggningen för omvärlden.

Du kan se Chernobyl på HBO Nordic här.

Hur många dog till följd av olyckan? 

Det finns många olika uppgifter om dödstalet. Det man vet är att 134 personer drabbades av akut strålsjuka, varav 28 dog inom de närmsta månaderna och ytterligare 14 inom tio år. När det kommer till totala dödsfall som kan knytas till katastrofen räknar exempelvis WHO med 9 000 döda, medan Greenpeace räknar med så högt som 93 000 döda. 

Hur påverkades Sverige? 

Med regnet spreds radioaktiva partiklar till Sverige och påverkade bland annat svampen som då inte lämpade sig att ätas. På grund av kontaminerad renlav fick även renkött kontrolleras för strålning innan försäljning. 

En studie från Linköpings universitet visar på 1 000 fler cancerfall än normalt i de områden som drabbades mest av nedfallet.

Hur ser det ut kring Tjernobyl idag? 

Området kring Tjernobyl är fortfarande evakuerat, så när som på ett par hundra boende som vägrat lämna. Staden Pripjat som syns i serien är en spökstad och beräknas vara obeboelig i tusentals år. Det är dock möjligt att besöka staden med en turistguide, men är du sugen på det får du skynda dig – på grund av att den inte underhålls beräknas staden ha rasat helt inom ett par decennier.

Se både The Act och Chernobyl på HBO Nordic – registrera ditt konto här och få en gratismånad.

Advertisement