Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med

Beforeigners - Så hyllas den första norskproducerade HBO-serien av svenska kritikerkåren

- 02/11/2019, 15:30 -

”Det lär snackas om den här serien”, skrev en av Sveriges största kvällstidningar om HBO-serien Beforeigners tidigare i höstas. Och snacka om att de fick rätt.

Det är inte svårt att förstå att Beforeigners väcker känslor i Sverige. Den är norsk. Den vägrar placera sig i ett fack. Och den gör integrationsfrågan till underhållning. Serien finns att streama på HBO Nordic. Här kan du skapa ett konto och få två veckors serietittande kostnadsfritt.

Serien inleds med att människor från det förflutna stiger plötsligt upp ur haven. Utan uppfattning om hur eller varför de har kommit till nutiden, och utan möjligheter att ta sig tillbaka till sin egen tid. Dessa ”framvandrare” måste nu integreras i det moderna samhället, och Oslo där historien utspelar sig, blir en smältdegel av stenåldersmänniskor, vikingar och 1800-talsbohemer. Ja, och så vi nutidsmänniskor också. Så här blev mottagandet av Sveriges kritikerkår:

”… japp, du måste verkligen se den”

"Norska Beforeigners blandar sci-fi-mysterium, kriminalhistoria, snutkompiskomedi och samtidssatir, och har ett alldeles förtjusande sinne för humor. /… / Det lär med andra ord att snackas om den här serien i höst, och japp, du måste verkligen se den”.
Karolina Fjellborg, Aftonbladet.

”HBO:s norska serie är en festlig buddy cop-historia.”

"HBO:s första norska originalserie Beforeigners om ofrivilliga tidsresenärer kan vid en första anblick se ut som ett påkostat cosplayevent, men det är långt mer ambitiöst än så. Det är en buddy cop-situation som påminner om Netflix-kalkonen Bright, som blandade högalver och orcer i ruffig Los Angeles-miljö. Med den ansenliga skillnaden att Beforeigners är sevärd."
Jimmy Håkansson, Nöjesguiden

”Norska vikingar busar ljuvt med mångkulturen”

"En omöjlig idé. Och så lyckas man. Det är påhittigt, roligt, knäppt och inte ens översmart." 
Jenny Teleman, Kulturnytt, SR P1

”Mest imponerande är språket.” 

"Mest imponerande är hur noggrant Beforeigners upphovsduo och regissören Jens Lien behandlar språket. Det handlar ändå om olika dialekter, om personer som inte kan förstå varandra och folk som pratar språk som inte längre existerar, ett faktum väl förankrat i seriens värld och som skapar realism i en egen bubbla."
Mattias Bergqvist, Expressen

Se Beforeigners på HBO Nordic – registrera ditt konto här och få två veckor gratis!

Advertisement