- Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Vad händer hos gynekologen?

LÄSARFRÅGA. "Jag har ett problem och jag är rädd för att gå till gynekologen"


Hej Hanna.

Jag har ett problem och jag är rädd för att gå till gynekologen, jag har googlat mina symtom och tror att jag kanske vet vad det är men behöver fortfarande hjälp att veta. Det är så att jag har ont och har en del blödningar och jag såg ditt svar till tjejen som också hade blödningar och jag tänkte att det kanske var samma sak? Hur vet man det?

Mvh,
C

 

Hej C.

Du ska inte fråga mig om det här, du ska gå till en gynekolog. Jag vet inte vilka frågor jag ska ställa sig för att veta vad ditt problem är, jag kan heller inte ta de test som en gynekolog kan göra. Jag förstår din rädsla för att gå till gynekologen. Jag har många vänner som aldrig någonsin gått till gynekologen för att de inte vågar. För att de hela känns påträngande och jobbigt.

Saken är den att det faktiskt inte är lika jobbigt att gå till gynekologen som man först kan tro. Du får sätta dig i en stol, med benen särade uppe på stöd, och gynekologen kommer att undersöka ditt kön. Hon eller han (du kan bestämma om du vill ha en kvinnlig eller manlig läkare) kommer att ta prover på din livmodertapp, det är en liten grej de skrapar med. Det gör lite ont, men det går över snabbt. De här proverna tar de för att se att du inte har några cellförändringar som exempelvis kan tyda på livmoderhalscancer. Förutom det så kan de sätta på sig en handske och känna inuti dig. Om du tycker att det här känns jobbigt, så kan du be dem låta bli den här biten. Saken är den att den här situationen är så otroligt steril att du kommer inte koppla det här, förmodligen, till samma press man upplever i en sexuell situation. Jag trodde att det skulle vara jättejobbigt att gå till gynekologen när jag var yngre och jag drog mig för det – När jag väll gjorde det däremot så kändes det bara som ett ”Jaha? Va? Var det verkligen allt? Är det det HÄR som jag gått runt och nojjat över?”

Testa att gå till gynekologen. Om du känner dig obekväm inför det hela så är det bara att förklara det och de kommer förstå dig. De här läkarna träffar oroliga tjejer varje dag och de är vana vid att folk är nervösa. Förklara det här så att de förstår och berätta vilka delar du känner dig obekväm inför så kan ni ta det bit för bit och om något känns för jobbigt så kan du säga nej till det. Du är inte tvungen att gå igenom alla delar av undersökningen bara för att du går dit. Det är däremot bra att göra det, men tänk såhär. Det är bättre att du går dit och att de får testa en del av sakerna än att du inte går dit alls och inte får något testat.

Lycka till nu, du klarar det! Det vet jag!

Kram,
Hanna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.