ADHD

Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som står för attention deficit (brist på uppmärksamhet) och hyperactivity disorder (hyperaktivitetsstörning). 

Diagnosen märks på olika sätt hos olika personer, exempelvis genom att man kan ha svårt att koncentrera sig och lätt bli störd i livliga miljöer. Det kan också vara svårt att få saker och ting gjorda och att hålla ordning omkring sig. Men alla med adhd är olika och det har ingenting med intelligens att göra, utan är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem. Alla som har adhd är inte överaktiva, utan kan snarare ha problem med för låg aktivitet. Det kallas då i sådana fall vanligtvis för add, som är en variant av adhd. 

För att få diagnosen adhd krävs en utredning som visar att svårigheterna har funnits under en lång tid, att de har märks i flera miljöer (som hemma, i jobbet eller skolan) och att problemen innebär en funktionsnedsättning i vardagen.


Den som har adhd kan ofta ha problem med sömnen, låg självkänsla, ätstörningar och psykisk ohälsa. Det är också vanligt att den som har adhd har dyslexi eller andra inlärningssvårigheter. Många hamnar också i olika former av beroende, som av exempelvis alkohol eller nikotin. 

Vissa menar att adhd är en "modediagnos" som sätts väldigt ofta och lättvindigt, men att antalet personer med diagnosen ökar beror förmodligen på att kunskapen om adhd har ökat och att många fler faktiskt utreds och får en diagnos. Enligt Vårdguiden beräknas ungefär 5 procent av barn i förskoleåldern ha adhd. Hos vuxna är den andelen 2,5 procent, vilket med stor sannolikhet beror på att den vuxna förmodligen har lärt sig hantera sina svårigheter med tiden. 



igår 04:42
Nästan två av tre unga lever inte upp till kraven för att kallas till mönstring. Depressioner och ångest sätter stopp för många – men det kan också handla om enkla åkommor som eksem, eller att man är otränad.
19 Mar, 09:34
Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp. Det anser Socialstyrelsen i sina nya riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.
12 Mar, 18:44
Genom att kort tid efter diagnos påbörja läkemedelsbehandling kan personer med adhd minska risken att dö i förtid. Mest minskar risken att dö av onaturliga orsaker som olyckor och överdoser, enligt en studie av svenska patienter.
27 Feb, 08:10
Läkemedlet Intuniv som används för att behandla adhd hos barn och ungdomar är restnoterat i hela landet. Den som tar medicinen bör kontakta sin förskrivare.
25 Feb, 10:24
De som är kortare än 155 centimeter ska framöver inte per automatik uteslutas för värnplikt i Danmark på grund av sin längd, rapporterar DR, med hänvisning till försvarsdepartementet.
23 Feb, 04:54
Riskerna ökar för att barn och unga får felaktiga diagnoser och att mer läkemedel skrivs ut när regioner inför snabbspår för adhd-utredningar . Det skriver 14 psykologer och läkare på DN Debatt.
14 Jan, 07:52
Kit Harington, som spelar huvudpersonen Jon Snow i tv-serien "Game of thrones", talar ut om sin mentala ohälsa i hälsopodden The Hidden 20%.
12 Jan, 18:38
Forskare hoppas att ett datorspel ska kunna hjälpa flickor med autism och adhd.
29 Nov 2023, 21:30
Många slutar med sina adhd-behandling inom ett år. Dålig uppföljning och känslan av att läkemedlen inte behövs kan vara förklaringar enligt experter. Det kan handla om en bristande självinsikt och att man lever ganska mycket i nuet, säger professor Susanne Bejerot.
29 Nov 2023, 08:04
Mer än hälften av alla ungdomar, unga vuxna och vuxna som använder adhd-medicin slutar ta den inom ett år. Detta kan försvåra behandlingen enligt svenska forskare.
26 Nov 2023, 18:22
Tio procent av alla barn har en NPF-diagnos. Men en ny granskning visar att två av tre skolor brister när det gäller elever med exempelvis adhd, autism och dyslexi.
16 Nov 2023, 03:48
En tredjedel av elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), däribland autism och adhd, går ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till statistik.
6 Okt 2023, 05:16
Bilförare i 70-årsåldern som har en adhd-diagnos löper en ökad risk att krocka när de kör bil, enligt en amerikansk studie.
3 Okt 2023, 10:08
Personer med psykiska funktionsnedsättningar – som schizofreni och liknande tillstånd – får sämre vård än resten av samhället. De utsätts också oftare för övergrepp, visar en kartläggning av Socialstyrelsen.
28 Sep 2023, 11:46
Föräldrar till barn med npf-diagnoser som adhd och autism kan ha rätt till ersättning från Försäkringskassan, ett så kallat omvårdnadsbidrag.
30 Jul 2023, 09:27
Linda Bengtzing har kommit ut som bisexuell och har pratat om livet som funkismamma.
29 Jul 2023, 12:26
Semester är inte härligt och efterlängtat för alla. För sexåriga Liam som har flera NPF-diagnoser är den långa ledigheten snarare ett ont. Semestern handlar om att överleva, säger mamma Emma Bolmgren.
1 Maj 2023, 07:22
Regionerna har stora problem att klara vårdgarantin för barn- och ungdomspsykiatrin (bup).I Västerbotten fick bara 12 procent ett första besök inom 30 dagar, visar nya siffror.Nödlösningar påverkar negativt, säger Christer Wilhelmsson, områdeschef för närsjukvård Umeå.
30 Apr 2023, 07:06
Tuva Larsson, 16, är en av alla unga som har fått vänta på hjälp för psykisk ohälsa.Det var ju bup jag behövde hjälp av. För ångesten, säger hon.Klagomålen till Ivo ligger fortsatt på en hög nivå, visar nya siffror.
24 Mar 2023, 05:16
Sömnbehandling med melatonin verkar leda till att unga med självskadebeteende minskar sitt självskadebeteende, enligt en svensk studie.Sover man bra fattar man bättre beslut, säger Sarah Bergen, en av forskarna bakom studien.
1 2 3 4 5