1 av 2
- Foto: Jenny Carlsson / Faksimil Nyheter24
2 av 2
- Foto: privat

Klasskompisarnas musikvideo lär skolans elever att ta mindre mat

Beckombergaskolan i Bromma hade tidigare problem med stora mängder mat som slängdes i onödan. Lösningen blev en specialskriven låt och musikvideo där eleverna i klass 6B lärde sina skolkompisar att "Ta lagom".


Nyheter24 besökte tidigare i veckan Beckombergaskolan i Bromma utanför Stockholm. Där fick Skolmatskollens lunchpatrull provsmaka skolans mat tillsammans med elever från klass 6B.

Förutom en hel del fniss, god mat och nostalgiflashbacks från vår egen skoltid, så fick vi också veta att eleverna i klassen har gjort en helt egen låt om matsvinn som heter Ta lagom. Miljöaspekten är ett viktigt ämne som skolan arbetar aktivt med att bli ännu bättre på.

Skolans kökschef Carina Wågenheim avslöjar – något överraskande – att det i många skolor slängs mest mat när eleverna verkligen tycker om det som serveras. Då tar eleverna ofta alldeles för stora portioner, som de sen inte orkar äta upp.


– Vi uppmuntrar istället eleverna att ta mindre portioner och gå flera gånger, på så sätt äter barnen så mycket som de faktiskt orkar och slänger betydligt mindre mat, säger Carina.

Varje dag väger skolköket maten som slängs, vilket resulterar i en grön, gul eller röd smiley som sen sätts upp på väggen i matsalen för att illustrera resultatet. Målet är självklart att tillsammans åstadkomma så många gröna smileys som möjligt.

– Det har varit lite problem på vår skola med att vi slänger mycket mat, så vi spelade in filmen och det blev en rolig grej som vi visade för skolan, säger eleven Sofia Casselbrant till vår lunchpatrull.

Det var förskolläraren Richard Winkfield som skrev texten till elevernas låt om matsvinn. Den används sen till melodin till duon Samir & Viktors populära låt Groupie från Melodifestivalen 2015.


– Tyvärr var det svårt rent ljudmässigt att få till en bra inspelning, men den var kul att spela in och eleverna i 6B hade nog ännu roligare när de gjorde videon, säger Richard till Nyheter24.

Nu spelas musikvideon upp på TV-skärmar i skolans entré, vid matsalen. Det är det första vi möts av och det sista vi ser när vi lämnar skolan och de entusiastiska och musikaliska miljöhjältarna.

Blev du också lite nostalgisk av vårt besök i skolan? Då borde du passa på att göra den goda fisksåsen från skolan till middag ikväll med det här enkla receptet.

Här kan du också passa på att lära dig texten till elevernas låt Ta lagom.

Medverkande i musikvideon är elever i klass 6B på Beckombergaskolan:
Lisen Rignell, Alessandra Skarin, Sofia Casselbrant, Julie Okafor, Clara Hultin, Sara Eriksson, Emma Wilhelmsson och Felicia Jonstad.

Skicka in dina egna tips, bilder och filmer till oss via länken nedan eller använd dig av hashtagen #skolmatskollen i sociala medier. Du kan också maila oss på tips@nyheter24.se eller via Skolmatskollens Facebooksida.

[removed][removed]

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Alla elever har rätt till en bra lunch – nu lanserar vi #Skolmatskollen

20 läsarbilder som visar Sveriges godaste och vidrigaste skolmat

Hur är maten på din skola? Skicka in dina bilder här

Brottslingarnas mat är dyrare än elevernas skollunch

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ta för stora portioner mat?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.