Lördag 13 Aug
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Dynamic Code

“Nya” könssjukdomarna som blir allt vanligare i Sverige

Klamydia och gonorré är kända könssjukdomar som smittar vid oskyddat sex.
Men nu ökar fallen av två mindre vanliga – mykoplasma och trikomonas – i allt stadigare takt. Så här kan du enkelt testa dig mot alla fyra – och få diskret hjälp om du drabbats.

Kopiera länk
Dela

Sommarmånaderna är en högtid för smittsamma könssjukdomar. När allt fler träffas utomhus för att festa och ha oskyddat samlag märks en kraftig uppgång i bekräftade fall. Under juli 2021 ökade till exempel fallen av klamydia med 68 procent jämfört med i juni.

Klamydia och gonorré är könssjukdomar som de flesta förmodligen har hört talas om. 

Klamydia är Sveriges vanligaste könssjukdom och symtomen är bland andra flytningar från urinröret och sveda när man kissar. Det vanligaste är dock att sjukdomen inte ger några symtom alls, vilket är allvarligt eftersom en obehandlad infektion kan leda till sterilitet och andra kroniska åkommor.

Gonorré är återigen på frammarsch i Sverige. Mellan 2010 och 2019 ökade antalet fall med 15 procent per år, enligt Folkhälsomyndigheten. Även gonorré ger symtom som flytningar, men kan lika gärna inte innebära något obehag alls. Men precis som med klamydia kan sjukdomen, om den förblir obehandlad, leda till sterilitet hos både män och kvinnor.

De senaste åren har även två mindre vanliga könssjukdomar fått allt större spridning i landet.

  • Mykoplasma genitalium beror på en bakterie som överförs vid samlag och har liknande symtom som en klamydiainfektion. En obehandlad infektion kan bland annat leda till livmoder-, livmoderhals- och äggledarinfektion samt bitestikelinflammation och prostatabesvär hos män. Sjukdomen är idag lika vanlig som klamydia i Sverige.
  • Trikomonas är en ovanlig könssjukdom som orsakas av en parasit. För det mesta ger den inga symtom men kan ibland leda till rikliga, skummiga illaluktande och blodiga flytningar. Könsorganen kan dessutom svälla upp. 

Alla fyra könssjukdomarna behandlas enkelt med antibiotika, men först måste de bekräftas via ett test.

Linköpingsbaserade Dynamic Codes smidiga självprovtagningskit beställer du online och får hem i ett diskret paket. 

Inom 24 timmar från att testet anlänt till Dynamic Code får du svar på sajten. Vid ett positivt resultat hänvisas du till digitala vårdleverantörer som kan skriva ut recept på antibiotika. 

Men vid gonorré måste en odling göras och därför kommer du hänvisas till en fysisk mottagning. 

Läs mer om Dynamic Codes smidiga test för de fyra könssjukdomarna här!

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.