Onsdag 10 Aug
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Dynamic Code

Därför är det viktigt att klamydiatesta sig – även utan symtom

Har du haft oskyddat sex i sommar? En klamydiainfektion kan ge permanenta skador trots att du inte märker av den.
Så här tar du reda på om du är smittad – utan att besöka en mottagning.

Kopiera länk
Dela

Festivaler, svalkande strandhäng och heta känslor. Sommaren är inte bara den tid på året då vi lever ut som mest, utan även en period då könssjukdomarna ökar lavinartat. I fjol rapporterade Folkhälsomyndigheten att klamydiafallen gick upp med 68 procent mellan juni och juli, då allt fler svenskar hade oskyddade sexuella förbindelser.

Klamydia är den absolut vanligaste könssjukdomen i landet, med mellan 32 000-35 000 fall per år. Den är lätt att behandla när den upptäcks, ofta på grund av symtom som sveda när man kissar eller flytningar från könsorganen. 

Men det vanligaste är faktiskt att klamydia inte ger några symtom alls, något som kan leda till allvarliga konsekvenser för den drabbade.

En obehandlad klamydiainfektion kan nämligen leda till allvarliga hälsoproblem, framför allt för kvinnor. Ofrivillig barnlöshet, utomkvedshavandeskap och en kronisk buksmärta är några tillstånd som kan drabba den som inte får behandling i tid. Hos män kan klamydia i värsta fall leda till bitestikelinflammation och sterilitet. 

Om du har haft ett oskyddat samlag och är orolig över att ha drabbats är det som tur är lätt att testa sig idag. Där det tidigare krävdes ett läkarbesök – som för många kan kännas pinsamt och obehagligt – går det idag att testa sig i det egna hemmet.

Linköpingsbaserade företaget Dynamic Code har utvecklat ett självprovtagningskit som du får hem i ett diskret kuvert. Genom att följa instruktionerna och returnera testet får du tillbaka ett svar inom 24 timmar, från det att Dynamic Code mottagit ditt test. 

Visar det sig att du drabbats av klamydia så samarbetar Dynamic Code med digitala vårdcentraler som kan hjälpa dig med recept på antibiotika, eller med en remiss så att du kan besöka en fysisk vårdcentral. 

Här kan du beställa ett klamydiatest från Dynamic Code!

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.