Lördag 13 Aug
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Dynamic Code

Har du en möjlig klamydiainfektion? Så här bör du agera nu!

Har du misstänkt klamydia efter ett oskyddat samlag?
Då kan du vara skyldig att anmäla det. Så här kan du gå tillväga vid en möjlig infektion.

Kopiera länk
Dela

Under sommarmånaderna brukar fallen av klamydia – den absolut vanligaste könssjukdomen i Sverige – öka markant. Varje år upptäcks mellan 32 000 och 35 000 fall och sjukdomen sprids främst på grund av oskyddat sex. 

Klamydia ger oftast inga symtom men kan om sjukdomen går obehandlad leda till livslånga komplikationer som sterilitet hos både män och kvinnor. Därför klassas den som en allmänfarlig sjukdom och alla som har klamydia är skyldiga att anmäla det. 

Men hur bör man agera vid misstänkt klamydiasmitta? Här är några tips:

  • Var uppmärksam på symtom. Har du haft oskyddat sex och märker nu att det svider när du kissar, eller kommer flytningar ur urinröret? Då kan det vara dags för ett klamydiatest.
  • Vänta minst en vecka innan du testar dig. Även om symtomen börjar kännas redan efter ett par dagar kan testerna missa bakterien om det gått för kort tid från smittotillfället. 
  • Vill du vara så anonym som möjligt? Beställ hem testet. I dag går det att få självprovtagningskit levererade hem till dörren, som snabbt och smidigt ger dig svar på ifall du drabbats av klamydia. Läs mer om Dynamic Codes tester här!
  • Är testet positivt? Kontakta en läkare för vård. Vid ett positivt test kan du boka en tid på en mottagning för ett fysiskt besök. Men via Dynamic Code kan du också få kontakt med digitala vårdgivare som skriver ut antibiotika mot infektionen.
  • Försök hitta namn och kontaktuppgifter till sexpartners. Eftersom smittspridningen spåras kommer läkaren att be dig sammanställa en lista över alla som du har haft sexuella relationer med den senaste tiden.
  • Ha inte sex under pågående behandling. Trots att du äter medicin mot klamydia finns det fortfarande en risk att du för sjukdomen vidare. Därför bör du avstå från samlag under tiden som du äter tabletterna.

Dynamic Code tillhandahåller även tester för fyra olika könssjukdomar som har liknande symtom: Klamydia, mykoplasma, gonorré och trikomonas. 

Dessutom finns ett alternativ där man testar sig både oralt, genitalt och analt eftersom tester som endast tas genitalt kan missa eventuella infektioner. 

JUST NU: 30% rabatt på Dynamic Codes tester för könssjukdomar. Läs mer här!

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.