Tisdag 29 Nov
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Svensk Fågel

Så får du ner dina matkostnader – ta tillvara på alla delar av kycklingen

Matpriser stiger och vi oroar oss över ekonomin. Sänk dina kostnader genom att ta tillvara på kycklingens alla delar när du lagar mat. Här är tips på hur du gör det på lättast sätt och ett härligt höstigt recept på en klassisk Coq au vin.

Kopiera länk
Dela

Kyckling är gott, lättlagat och enkelt att variera och det är smart för både plånboken och klimatet att ta tillvara på alla delar av kycklingen. – Det är både hållbart, prisvärt och hälsosamt att tillvarata hela kycklingen. För vår miljö och klimatet är det bra att minska matsvinnet och inte slänga mat i onödan. Det blir prisvärt av samma anledning, att du tar tillvara på mer mat än du slänger. När det gäller hälsa har det visat sig att de mörkare delarna av kycklingköttet, som till exempel kycklingklubba och lårfilé innehåller mer järn och andra mineraler som kroppen bland annat behöver för att ta upp syre effektivt. De ljusare delarna som till exempel bröstfilé innehåller istället mycket protein, som ju också är bra, säger Stina Nordqvist, dietist och kommunikatör på Svensk Fågel.

Tips! Uppe på ryggen finns även den möra ”ryggmedaljongen”, en liten styckningsdetalj som är kockarnas favorit. 

Kycklingens delar

Brukar du alltid välja kycklingbröstfilé när du ska tillaga en kycklingrätt? Det finns så mycket mer på en kyckling som du kan äta. Här är kycklingens alla delar och vad du kan göra med dem.

Bröstfilé
En bit med mört, magert och lättlagat kött som blir lika god på grillen som i stekpannan. Stek på lägre värme, se bara till att kycklingen blir helt genomstekt, inget rosa inuti och klar/ofärgad köttsaft. Välj kryddor som passar tillfället, vardag eller fest.

Ben/drumstick
Kycklingbenet eller drumstick som det kallas är det undre lårbenet som blir god att steka i långpanna i ugnen och servera som mingelmat.

Skrov passar perfekt att göra en smakrik kycklingbuljong på till sås eller gryta.

Klubba
Det är det undre och det övre lårbenet som ser ut som en klubba. Den bakre delen av kycklingen har ett mörkare kött som är saftigare. Krydda och stek i ugn och få en snabb, enkel middag. Passar också bra till picknick.

Lårfilé
En mör, smakrik del från det övre lårbenet som passar bra att stoppa med någon god fyllning, grilla eller woka snabbt i panna.

Vinge
Gott att krydda starkt och knapersteka i ugn. Servera gärna med dippsås.

Tips! Kyckling bör ha en innertemperatur på 70 grader för bröstfilé och lårfilé. Ben, lår, klubba och hel kyckling ska vara 80 grader. Köttsaften ska vara klar och utan röda inslag, då vet du att kycklingen är klar. 

Bild: Svensk Fågel

Så styckar du en kyckling - steg för steg

Det är relativt enkelt att stycka kyckling om du håller god hygien och har en vass kniv. Använd en plastskärbräda som är lätt att rengöra. Se en film här hur du styckar kyckling.
Till videon >>

1. Lägg kycklingen stadigt på skärbrädan.

2. Skär snitt mellan klubba och kropp.

3. Bryt ut lårbenet genom att vrida upp det.

4. Följ med kniven så nära kroppen som möjligt. Dela lårstycket i två delar, överlår och klubba.

5. Frigör vingen genom att skära längs med skulderbladet och genom vingleden. Vingen går sedan att dela i flera delar.

6. Lägg ett snitt invid bröstbenet. 

7. Skär längs bröstbenet, bröstkorgen och ner längs nyckelbenet tills hela filén släpper.

8. Nu har du flera fina styckningsdetaljer. Kom ihåg att spara skrovet, det kan du koka en god buljong på.

Tips! Om du inte vill eller kan stycka en kyckling så finns det alltid styckfärdiga produkter som man kan köpa, kylt, fryst eller kryddat.  

Klassisk Coq au vin med kycklingklubba

Det är lätt att blanda ihop kycklingklubba och kycklingben eller drumsticks som de också kallas, kycklingklubban är den del som är större med mer kycklingkött på och som till exempel ingår i det klassiska receptet Coq au vin som du hittar här, perfekt att värma sig med i höstrusket:

4 portioner

Ingredienser

 • 6 st kycklingklubbor eller en hel stor kyckling
 • 5 dl rödvin, gärna ett fylligt100 g smör till stekning
 • 5 st timjankvistar
 • 0.5 kg morot, skuren i bitar
 • 1 st stor gul lök, skuren i klyftor
 • 4 st vitlöksklyftor, hackade
 • 2 msk tomatpuré
 • 4 dl kycklingbuljong
 • 10 st steklökar
 • 0.5 kg champinjoner
 • 100 g kycklingbacon, strimlat
 • salt och peppar
 • majsstärkelse till redning

Så gör du:

Dela klubborna på mitten. Marinera gärna kycklingen i rödvin över natten eller minst en timme. Lyft ur kycklingdelarna ur vinet. Bryn dem i en gryta med smör. Tillsätt lök, morot, timjankvistar och vitlök. Tillsätt tomatpuré och bryn ytterligare 1 minut. Slå på vinet och reducera ner vätskan i några minuter. Tillsätt buljong och låt sjuda i ca 40 minuter.Lyft ur kycklingdelarna och ta bort grönsakerna. Koka upp buljongen och koka tills den har en kraftig smak. Red av med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka kycklingen. Stek steklök tillsammans med kycklingbacon och svamp tills de får en fin färg. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner i grytan. Servera med potatispuré och kokta gröna bönor. Smaklig måltid! 

Visste du att… Tack vare en låg fetthalt, fullvärdigt protein, viktiga vitaminer och mineraler är kyckling en av de nyttigaste köttsorterna som finns.

Recept och bild: Kronfågel

Om Svensk Fågel

Svensk Fågel är branschorganisationen för svensk matfågelproduktion och uppfödning. De står för 98 procent av matfågelproduktionen i Sverige. Svensk Fågel representerar hela kedjan och deras medlemmar består av avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier. Läs mer om Svensk Fågel här.

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.