Söndag 4 Dec
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Kry

Klamydia – så vet du om du har smittats

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige som sprids via oskyddat vaginalt eller analt samlag. – Jag vill påminna alla om att tänka till en extra gång innan oskyddat sex, säger Elisabeth Rosén, ST-läkare och ansvarig för kvinnohälsa hos Kry.

Kopiera länk
Dela

Efter en härlig sommar med sexuella relationer kan symtom som sveda i underlivet uppstå. Det enklaste sättet att undvika klamydia på är att använda skydd vid sexuella kontakter. Använd kondom vid penetrerande sex och kondom eller slicklapp vid oralsex. Skulle du dock haft oskyddat sex kan du genom ett hemtest ta reda på om du har smittats. – Jag vill påminna alla om att tänka till en extra gång innan oskyddat sex, och att testa dig om det finns risk att du har smittats av klamydia, säger Elisabeth.

Den vanligaste orsaken till smitta är genom oskyddat samlag, då slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Symtomen kan variera mellan kvinnor och män och är individuella. Hos vissa förekommer inga symtom, men du kan ändå vara smittad.

– 70% av alla kvinnor och 50% av alla män som har klamydia har inga symtom alls. Men vanliga symtom hos kvinnor är att det svider när man kissar, avvikande flytningar och mellanblödningar. Hos män är symtomen sveda när man kissar, flytningar och ont i pungen, säger Elisabeth.

Testa dig hemma - enkelt och säkert

Du kan enkelt beställa hem ett klamydiatest från Kry, helt utan kostnad. Gå in via denna länk och beställ ditt test. Det viktigaste när du genomför testet är att följa instruktionerna som medföljer.

– Det är väldigt säkert att testa dig för klamydia hemma. Tänk på att det ska ha gått minst en vecka efter din sexuella kontakt innan du gör testet. Om du tar testet för tidigt efter att eventuellt ha blivit smittad kan resultatet vara negativt även om du bär på smittan, säger Elisabeth.

Klamydia går under smittskyddslagen och du som testar positivt för klamydia är därför enligt lag tvungen att uppge vem eller vilka du haft oskyddat samlag med. Sedan får du antibiotika utskrivet som är en kur på sju dagar.

– Om ditt svar är positivt behöver du kontakta en vårdgivare. Sedan får du uppge den eller de du har haft sexuell kontakt med de senaste 12 månaderna. Du behöver själv inte ta kontakt med personen/personerna du varit med och du är anonym. Det framgår inte att det är du som har anmält. De får hem ett brev med information att de kan ha utsatts för klamydia och ombeds testa sig.

“Utrota klamydia”

Elisabeth Rosén menar att det är viktigt att man testar sig för klamydia efter känd exponering för smittorisk, men gärna också en gång per år. – Det är fortfarande ganska tabubelagt att prata om könssjukdomar. Det ska inte vara pinsamt att prata om och ju fler som testar sig, desto fler kan hjälpa till att utrota klamydia.

Klicka här för att beställa hem ditt klamydiatest

Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.