Stockholm

Allt fler unga är deprimerade - så kan musikterapi hjälpa dig

Tjej i skinnjacka, kille som spelar gitarr
Hur mycket vet du om musikterapi?.

Har du tidigare hört talas om musik som terapiform? Vi träffade Per Rosvall, en av initiativtagarna till MusikBojen. En stiftelse som verkar för att göra terapiformen tillgänglig för barn och ungdomar.


Den ökade psykiska ohälsan hos unga är ett stort problem i dagens samhälle. Sedan 1980-talet har andelen unga som uppgett att de har återkommande psykosomatiska symtom fördubblats. 

Vi träffade Per Rosvall, en av initiativtagarna till MusikBojen för att få veta mer om hur musikterapi som behandlingsform hjälper barn och ungdomar. 

Vad är musikterapi?

Musikterapi är en vetenskapligt grundad behandlingsform som används för att kunna bearbeta sociala, fysiska och psykiska svårigheter eller för att genom musiken kommunicera sina känslor.

Behandlingen används bland annat för svårt sjuka barn, hjärnskaderehabilitering, ätstörningar, psykiatri, HVB-hem och privata aktörer.

Musik som terapiform har visat stora effekter. Den kan vara expressiv, där man till exempel får sjunga eller spela olika instrument. Eller så är den receptiv, då man lyssnar på musik.

– "Under de senaste åren, när vi har grundat och utvecklat stiftelsen MusikBojen, har jag haft förmånen att få se många konkreta exempel på hur musikterapi har hjälpt barn och ungdomar med olika problem till en bättre livskvalitet", säger Per Rosvall, en av initiativtagarna till MusikBojen. 

Terapiformen är individbaserad och ser olika ut från person till person. Det kan handla om allt från att i grupp sjunga och spela tillsammans, till mer avancerade musiklektioner. Men det grundläggande målet handlar om att genom musik må bättre.

Det är erfarna läkare, musikterapeuter, barnpsykologer, socionomer och kuratorer som identifierar vilka barn som får tillgång till musikterapi genom MusikBojen.

Gå in här för att läsa mer om MusikBojen!

Max Martin är en av grundarna till MusikBojen. Med som ambassadörer är bland annat Nikki Amini, Martin Stenmarck, Loa Falkman och Ann Sofie von Otter.

"Musiken är och har alltid varit en stor del av mitt liv. Kraften som finns i musiken påverkar oss alla och kan spela en viktig roll när livet inte alltid är så lätt" - Max Martin.

Vill du vara med och stötta organisationen?

MusikBojen står under kontroll av Svensk insamlingskontroll via 90-konto, där pengarna går oavkortat till organisationen.

Gå in här för att vara med och bidra till ett ökat välmående hos unga!

Eller swisha valfri summa till 90 06 347.

Nästa artikel
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.