Måndag 27 Sep
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Telenor

Här är 5 tips på hur du skyddar dig från ID-kapning på nätet

Internet ger oss stor frihet, allt från att skicka blommor till en kompis i Grekland till att köpa spännande saker online. Men det finns tyvärr risker med att surfa. ID-kapning är ett av de vanligaste bedrägeribrotten i Sverige just nu. 192 000 personer ID-kapades under maj 2020 till maj 2021, enligt Sifo. Det finns hjälp att få. Här är fem viktiga tips på hur du kan tänka när du surfar runt online.

Kopiera länk
Dela

Att surfa på nätet ska kännas tryggt och säkert, och rädslan över att bli ID-kapad ska inte behöva finnas där. ID-kapning innebär att någon annan människa till exempel försöker ta lån eller köpa saker på avbetalning i ditt namn. Det kan även handla om att någon kapar din profil på sociala medier. Att bli ID-kapad kan bli en lång och jobbig process, men det finns hjälp att få. Med Telenors säkerhetspaket kan du känna dig säker, oavsett var och när du surfar. 

Så kan du känna dig trygg online - 5 tips

1. Använd svåra lösenord

Det kan låta som en självklarhet att använda lösenord som är svåra att knäcka, men många använder för lätta lösenord. Använd inte samma pinkod och lösenord på alla dina enheter, se till att variera dig. Ett svårt lösenord kan till exempel vara en mix av stora och små bokstäver och blanda gärna in siffror.

2. Skaffa Surfa Säkert

Med Surfa Säkert från Telenor kan du göra tiden på internet tryggare för dig och din familj och slippa oron över datorvirus eller intrång på ditt bankkonto. I Surfa Säkert ingår ett virusskydd till alla enheter (mobil, platta, dator). Det ingår även ett ID skydd samt juridisk hjälp om du skulle bli utsatt för nätkränkning.

3. Lämna aldrig ut kontouppgifter

Ge aldrig ut dina kontouppgifter eller kod till bank-ID på mail eller på telefon. Det finns många knep ID-tjuvar kan ta till så håll alltid dina uppgifter för dig själv för att minska risken att bli ID-kapad.

4. Använd en digital brevlåda

Ett bra tips är att använda sig av en digital brevlåda, till exempel Kivra. Förutom att det är tryggt är det dessutom bra för miljön att ta emot din post digitalt istället för i brevlådan.

5. Släng inte viktiga papper i återvinningen

Släng aldrig papper och dokument som innehåller personuppgifter i återvinningen eller papperskorgen. Dessa dokument kan hamna i fel händer och på så sätt kan du bli ID-kapad. Se till att förstöra dokumenten innan de läggs i återvinningen.

Om olyckan är framme
Du har rätt till hjälp från HELP Försäkring och kan dessutom få ersättning och rättsskydd via Surfa Säkert. Skulle du behöva psykologstöd efter att du blivit ID-kapad finns även tillgång till det via försäkringen.

Skaffa Surfa Säkert här ››

Kopiera länk
Dela