Söndag 23 Jan
Stockholm
ANNONS: Innehåll i samarbete med Arbetsrättsexperten

Arbetsrättsexperten skapad av kvinnlig entreprenör

Mikaela Olsson, jurist
Mikaela Olsson, jurist. Foto: Knut Capra Pedersen

Endast 35 år gammal är juristen Mikaela Olsson grundare och ägare till byrån Arbetsrättsexperten, som på kort tid har vuxit till att bli Sveriges största arbetsrättsbyrå. Intresset för företagande väcktes tidigt, men som ung kvinna som gjort raketkarriär i en mansdominerad bransch har vägen inte varit spikrak.
– Som ung kvinnlig företagare blir man absolut mer ifrågasatt och kritiserad än andra, säger hon.

Kopiera länk
Dela

Hur kom du in på att driva företag?

  • Det väcktes en nyfikenhet när jag för 12 år sedan gick ett ettårigt Management Traineeprogram hos en tidigare arbetsgivare. När jag fick en inblick i helhetsbilden, och en djupare förståelse för hur många komponenter som ska till för att driva en framgångsrik verksamhet väcktes ett intresse för företagande. Jag är mycket tacksam för den erfarenheten. Det ledde mig in bland annat på universitetsutbildningar i företagsekonomi och flera kurser inom ledarskap. När jag läste till min juristexamen sa jag till kurskamraterna att mitt mål var att bli VD, som svar på frågan om vad jag ville jobba med efter examen. Det uppfattades väl som lite udda, det var nog flera som höjde på ögonbrynen lite åt det, säger Mikaela Olsson och skrattar.

Nu är du koncernchef och VD i ett moderbolag som driver juridiska verksamheter, hur känns det?

  • Väldigt roligt såklart. Jag ska inte sticka under stol med att det är ett krävande arbete men det har varit otroligt givande att få möjligheten att växa med verksamheterna. Särskilt en av byråerna har verkligen fått en flygande start på kort tid, så mycket fokus har varit i det bolaget. Men nu är den verksamheten helt självständig, och det är nu systrarnas tur att få lite extra kärlek.

Vad har varit din största utmaning?

  • Jag är en relativt ung kvinnlig entreprenör och har absolut väntat mig att bli ifrågasatt, men jag hade nog inte riktig väntat mig vidden av det hela. Jag har fått förvånansvärt mycket kritik från alla möjliga håll som kopplats till mig personligen allt eftersom Arbetsrättsexperten vuxit fram. Man attackerar mig främst på grunden att jag tidigare varit delägare i ett annat bolag till 4 % i endast 58 dagar, och kritik som tidigare riktats mot det där andra bolaget har nu istället riktats väldigt hårt personligen mot mig och min verksamhet. Detta trots att jag aldrig gjort något fel och vare sig tillhört det andra bolagets ledningsgrupp eller styrelse, eller ens som delägare i 58 dagar rimligen kunde ha haft någon påverkan på det bolagets drift. Det gick så långt att myndigheter som Kronofogden ett tag vägrade att utfärda betalningsförelägganden som mitt företag ansökt om, då de bara antog att mitt företag hade koppling till min gamla arbetsgivare. Detta trots att ingen koppling mellan bolagen finns annat än mina 58 dagar och trots att varken mitt bolag eller min tidigare arbetsgivare gjort några som helst legala fel. Det reddes snabbt ut, och myndigheten har i samtliga fall därefter behandlat mitt bolag som normalt. Jag har väldigt svårt att tro att en manlig entreprenör hade blivit så hårt ifrågasatt och kritiserad som jag har blivit, på dessa grunder.

Hur har du hanterat det?

  • Eftersom jag alltid vetat att jag som kvinnlig entreprenör kommer att kritiseras och granskas hårdare än andra så har jag sett till att verksamheten tagit höjd för det, det har varit väldigt viktigt för mig att vi sköter våra angelägenheter exemplariskt i alla avseenden. Min devis har varit att allt vi gör ska tåla nitisk granskning. 

Vilka andra ifrågasättanden eller fördomar stöter du på som kvinnlig entreprenör?

  • Vi har fått mycket fina resultat, Arbetsrättsexperten har på endast 6 månader vuxit till Sveriges största arbetsrättsbyrå med en årsomsättning om ca 55 miljoner kronor. Det väntar man sig inte från en kvinnlig entreprenör, och då spekuleras det såklart på vissa håll om att det egentligen i själva verket måste vara en man som ligger bakom mina bolag. En kvinnlig entreprenör som är ensam ägare kan ju knappast få sådana resultat! Men det var jag som startade verksamheten och jag är ensam ägare till det bolaget. Jag är oerhört stolt över resan som det bolaget har gjort.

Vad är ditt bästa tips till unga kvinnor som är nyfikna på att starta företag?

  • Gör ordentlig research, skaffa ett bra nätverk och våga satsa! Det behövs fler kvinnliga entreprenörer där ute. Vi utgör hälften av befolkningen men är underrepresenterade i företagsledningar och i styrelserummen. Kvinnor lyckas överlag bättre akademiskt än män, och utbildar sig både mer och längre. Men det är min absoluta övertygelse att vi också i större utsträckning aktivt måste förtjäna och ta verkliga maktpositioner i samhället. Det är svårt att underskatta oss när vi visar vad vi går för.      

Skulle du kalla dig för feminist?

  • Ja absolut, och det har jag väl alltid gjort. Det är väl en självklarhet att kvinnor och män ska ha lika rättigheter och möjligheter, men tyvärr ser samhället inte riktigt ut så. I mina verksamheter har vi redan flera unga kvinnor som har visat ett enormt driv, och det är viktigt att lyfta upp dem. Ta till exempel juristen Katarina Andjelic, numera högt uppsatt chef i en av våra verksamheter som tidigt visade en enorm kompetens och potential, bara 26 år gammal! Som företagare har man definitivt ett ansvar för att se medarbetares potential, bortom faktorer som kön, ålder och etniskt ursprung.     

Hur har du lyckats så bra?

  • Jag har absolut inte gjort det ensam. Jag har haft ett fantastiskt nätverk runt omkring mig med erfarna och kompetenta människor som bidragit oerhört mycket och vi har gjort riktigt bra rekryteringar. Johannes Merbom, som är VD på Arbetsrättsexperten, är ett sådant exempel på en otroligt kompetent person som är enormt skicklig på att driva utveckling i växande verksamheter. Bo Villner, som är en av chefsjuristerna på Arbetsrättsexperten är också en sådan rekrytering, en verklig legend i branschen som arbetat i nästan 50 år som jurist inom rättsområdet och som under sin yrkeskarriär har bidragit till banbrytande rättspraxis på området, t.ex. som ombudet bakom den kända Bastubadardomen från 1978. En av de andra chefsjuristerna, Magnus Norström, har en bakgrund som domare och över 30 års erfarenhet inom domstolsväsendet och dessutom en del internationell erfarenhet i bagaget. 

  • Jag har också haft en hel del tur med mig, och inte minst enormt stöttande familj och vänner med mig på hela resan. Jag hade inte kunnat göra den här resan utan dem.  

Det går bra att läsa om Arbetsrättsexperten.

Kopiera länk
Dela