Söndag 26 Jun
Stockholm

Rysk gymnast avstängd för krigssymbol

En rysk gymnast som hade den ryska krigssymbolen "Z" på sig under en medaljceremoni stängs av i ett år, meddelar det internationella förbundets etiska kommitté. Nu rasar det ryska förbundet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Ivan Kuliak bar ett linne med symbolen "Z" på bröstet när han mottog sin medalj under en världscuptävling i Doha i mars. Bredvid honom stod den ukrainska guldmedaljören Illia Kovtun.

Bokstaven har setts på ryska fordon under kriget i Ukraina och har kommit att bli en symbol för invasionen.

Gymnastikens etiska kommitté, GEF, har nu beslutat att stänga av Kuliak i ett år eftersom man anser att han brutit mot det internationella förbundets , FIG, regelverk.

Måste böta

"Herr Kuliak får inte delta i arrangemang anordnade av FIG och får inte delta i tävlingar som arrangeras av något av dess medlemsförbund under ett år från och med dagen detta beslut fattats (17 maj)", skriver GEF.

Kuliak måste även lämna tillbaka sin bronsmedalj från världscuptävlingen och prispengarna på motsvarande 5 000 kronor. Kuliak har 21 dagar på sig att överklaga beslutet.

I Ryssland har man redan reagerat med avsky. Dmitrij Svisjtjov, ordförande i parlamentets idrottsutskott säger till den ryska nyhetsbyrån Tass att beslutet är laglöst.

— När jag tittade på reglerna såg jag inte att den (bokstaven Z) var inkluderad i listan över förbjudna symboler, som gör att en person kan bli avstängd. Jag personligen ser inga kränkande, diskriminerande eller nationalistiska tecken i Kuliaks handling, precis som hela den normala, civiliserade världen, säger han enligt Inside the games.

— Men tyvärr klarar förbundet inte av pressen från politiker och stora företagsledare som styr lagen, eller laglösheten inom idrotten.

Får inte tävla

Sedan händelsen inträffade har alla ryska och belarusiska gymnaster portats från internationella tävlingar, men Kuliak kommer oavsett att få vänta längre än sina landsmän på att tävla internationellt.

"Om skyddsåtgärderna som hindrar ryska och belarusiska idrottare från att tävla fortfarande står fast den 17 maj 2023, ska avstängningen fortsätta och gå ut sex månader efter att nämnda åtgärder tagits bort.", skriver GEF.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.