Tisdag 28 Jun
Stockholm

Skidprofil stöder Putin – kan ändå väljas om

Ryska skidbasen Jelena Välbe, som stödjer Rysslands invasion i Ukraina, siktar på att väljas in i Fis högsta ledning. Arkivbild.
Ryska skidbasen Jelena Välbe, som stödjer Rysslands invasion i Ukraina, siktar på att väljas in i Fis högsta ledning. Arkivbild. Foto: TT

Hon stöder Rysslands krig och har kallat ukrainarna för nazister.Den ryska skidbasen Jelena Välbe kan ändå kandidera för omval i Fis högsta ledning – och det har väckt starka reaktioner.Men förbundets stadgar gör att det inte går att stoppa Välbe nu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Omröstningen till Fis styrelse

Omröstningen om vilka som ska få sitta i Fis högsta ledning sker i samband med Fis kongress i Milano den 26 maj.

Styrelsen ska bestå av 22 ledamöter plus två aktiva.

Sveriges representant Mats Årjes kandiderar till en av platserna. En omstridd kandidat är ryskan Jelena Välbe.

Det kommer också att bli omval av Fis ordförande Johan Eliasch. Han har ingen utmanare.

Kort efter att Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari stängde Internationella skidförbundet (Fis) i likhet med många andra idrotter av alla ryska och belarusiska idrottare.

Samtidigt kan den kontroversiella ryska skidbasen Jelena Välbe kandidera till omval i Fis council, organisationens styrelse och högsta beslutande organ.

Detta har ifrågasatts av bland annat av Svenska skidförbundets ordförande Karin Matsson i Expressen:

— Det är en sak att inte rösta på henne – men ska hon över huvud taget gå att rösta på? Ska hon ens få vara valbar? Vi måste hitta samma logik i det här som när det gäller aktivas deltagande.

Nazi-uttalanden

Jelena Välbe har på senare tid uttalat stöd för det ryska kriget och pekat ut de ukrainska invånarna som nazister.

Enligt norska NRK har hon sagt följande till den ryska sajten Championat:

— Det är klart att nazismen inte borde få existera som den gör, men nu är Pandoras ask öppen. Några av dessa människor kommer att sticka till Europa och det handlar inte på något sätt om fattiga flyktingar – de kommer att visa sitt sanna jag.

Sverige säger nej

Mats Årjes, som sitter i Fis styrelse och också kandiderar till omval, konstaterar att det inte är konstigt att Jelena Välbe kan kandidera.

— Ska man ändra någonting i regelverket kring stadgar och annat ska det passera en kongress, vara anmält i behörig ordning och frågan ska ha beretts, säger Mats Årjes till TT och fortsätter:

— I det här fallet är det ganska rakt. Hon kandiderar, sedan är det upp till kongressens röster att avgöra huruvida hon kommer att sitta där eller inte.

Mats Årjes sitter i Internationella skidförbundets ledning. Arkivbild.

Svenska skidförbundet har meddelat att man inte kommer att rösta på Välbe vid kongressen i Milano den 26 maj. Den uppfattningen delar Mats Årjes:

— Jag har ingen annan uppfattning än det som Svenska skidförbundet har kommunicerat.

TT: Tror du att Jelena Välbe kommer att bli inröstad?

— Det kommer jag inte att svara på. Som situationen ser ut just nu så är hon en av flera kandidater. Men eftersom Svenska skidförbundet har sagt var man står och tycker och tänker har jag ingen anledning att spekulera i det.

TT: Hur skulle det vara för dig att sitta i samma styrelse som Välbe?

— Som enskild councilledamot (styrelseledamot) väljer du inte dina styrelsekollegor. Det fungerar inte så. I det här fallet är det en demokratisk process som leder fram till de som ska sitta där.

Inga ryssar i IBU

I Internationella skidskytteförbundet (IBU) är inga delegater från Ryssland och Belarus välkomna i det internationella arbetet. IBU:s ordförande Olle Dahlin säger till TT att det är möjligt genom att förbundet införde nya stadgar så sent som 2019.

— Vi har moderna stadgar, vilket har underlättat för oss gentemot dem. Samtidigt har dessa berörda nationer överklagat detta till Cas (Idrottens skiljedomstol). Där förbereder vi nu vår inlaga, säger Dahlin.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.