Måndag 27 Jun
Stockholm

Nylander på plats på VM: "Hungrig"

William Nylander har gjort sitt första ispass.
William Nylander har gjort sitt första ispass. Foto: TT

Stjärnan är på plats.William Nylander, 26, har gjort sin första träning – och är redo för VM-spel.Jag är revanschsugen och hungrig, säger Nylander.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: William Nylander

Född: 1 maj 1996 (26 år).

Position: Forward.

Klubb: Toronto Maple Leafs.

Tidigare klubbar: Södertälje, Modo, Rögle.

Meriter: VM-guld 2017.

Aktuell: Det sista och senaste tillskottet i Tre Kronors VM-trupp.

Förväntningarna är stora på forwardsstjärnan som spelade en tongivande roll när Tre Kronor tog VM-guld 2017, då han utsågs till turneringens mest värdefulle spelare.

Några timmar efter lördagens 2–3-förlust mot USA tågade Nylander in i träningsarenan i Tammerfors för att få ett ispass i kroppen. När resten av laget återhämtade sig tränade Nylander tillsammans med tredjemålvakten Marcus Högberg och ett par av tränarna i ledarstaben.

"Jättespeciellt"

Redan på söndagen är det match igen mot Norge och då ska Nylander vara på isen.

TT: Vad betyder det för dig att spela i Tre Kronor?

— Det är jättespeciellt, det är därför jag tackade ja. Jag hoppas att vi i Toronto framöver är kvar i Stanley Cup-slutspelet vid den här tiden när VM spelas så jag ville ta tillvara på den här chansen, säger han.

Nylander är den sista pusselbiten i Tre Kronors VM-lag. Han kommer från sin klart poängstarkaste (80 poäng) NHL-säsong i karriären och kommer att ta en stor roll i Sveriges offensiv.

Inte minst i numerärt överläge har det svenska spelet hackat. Tre Kronor är mållösa i powerplay i de två senaste matcherna och har bara gjort tre mål i den spelformen hittills i VM. I den rankningen har svenskarna elva lag framför sig.

— Jag vill bidra offensivt. Det gäller att vara bra i båda ändar och när det kommer till att göra mål vill jag vara där, säger Nylander.

Två centeralternativ

Var han får för omgivning i Tre Kronor vill inte förbundskaptenen Johan Garpenlöv säga rent ut. Men han har tidigare sagt att han förmodligen kommer att använda honom som ytterforward och efter USA-förlusten är Garpenlöv inne på två alternativ som center:

— Förut har han spelat med (Nicklas) Bäckström och de har fungerat bra ihop. Vi har (Lucas) Wallmark och (Joel) Kellman som är lite spelande och smarta centrar, så det kan vara en tanke, säger Garpenlöv.

Nylander kommer direkt till Finland från ett snöpligt uttåg där hans Toronto förlorade i en sju matcher lång åttondelsfinal mot Tampa Bay.

— Det är bara att ladda om batterierna. Man är revanschsugen och hungrig efter det som hände, säger han.

Nylander gör sitt tredje VM hittills. Förutom guldåret 2017 var han också med i det lag som 2019 åkte ut i kvartsfinal mot slutliga vinnaren Finland.

Trots det tidiga uttåget 2019 vann han poängligan på 18 poäng, 5 mål och 13 assist, på åtta matcher.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.