Lyon är tillbaka på den europeiska fotbollstronen. Här firar spelarna Amandine Henrys 1–0-mål i Champions League-finalen mot Barcelona, som Lyon vann med 3–1.
Lyon är tillbaka på den europeiska fotbollstronen. Här firar spelarna Amandine Henrys 1–0-mål i Champions League-finalen mot Barcelona, som Lyon vann med 3–1. - Foto: TT

Lyon tillbaka på tronen – slog Barcelona i finalen

Alla pratade om tronskiftet.Lyon vägrade lyssna.Europas bästa lag genom tiderna är Champions League-mästare i fotboll för åttonde gången efter en chockstart mot förhandsfavoriten Barcelona.3–1 i finalen var en styrkedemonstration som heter duga.


Fakta: Alla Champions League-mästare

2022: Lyon.

2021: Barcelona.

2020: Lyon.

2019: Lyon.

2018: Lyon.

2017: Lyon.

2016: Lyon.

2015: Frankfurt.

2014: Wolfsburg.

2013: Wolfsburg.

2012: Lyon.

2011: Lyon.

2010: Potsdam.

2009: Duisburg.

2008: Frankfurt.

2007: Arsenal.

2006: Frankfurt.

2005: Potsdam.

2004: Umeå.

2003: Umeå.

2002: Frankfurt.

Inget lag har vunnit fler Champions League-titlar på damsidan, och i den senaste finalen lagen emellan, 2019, hade Lyon kört över Barcelona fullständigt (4–1).

Ändå har nästan alla experter varit ense om att det var Barcelona som var storfavorit inför lördagens final på Juventus Stadium i Turin. Faktum är att många ansåg att den europeiska damfotbollens tronskifte ägde rum redan i fjol, när Barcelona tog hem Champions League-titeln för första gången medan Lyon åkte ut redan i kvartsfinal.

Men när den finländska domaren Lina Lehtovaara väl blåste i gång 2022 år final var det Lyon som direkt visade att ränderna sitter i.

Det tog inte ens sju minuter innan rutinerade mittfältaren Amandine Henry med en kraftfull glidtackling snodde åt sig bollen högt uppe på Barcelonas planhalva. Fransyskan reste sig snabbt, tog några kliv framåt och dundrade sedan upp 1–0 i det bortre krysset från sisådär 25 meters avstånd.

Nära 0–4 i baken

Barcelona skakade inledningsvis av sig chocken och gick till motattack. Jennifer Hermoso hade omgående ett par riktigt bra chanser att kvittera, bland annat fint framspelad av svenska landslagsstjärnan Fridolina Rolfö, men utan att lyckas.

I stället kom nästa kallsup i den 23:e minuten när Lyon bjöd på ännu ett mål i världsklass.

Selma Bacha forsade fram längs vänsterkanten och hennes inlägg i full fart, nästan från hörnflaggan, var en uppvisning i både motorisk färdighet och bra bollträff. Inspelet hittade Ada Hegerberg perfekt vid den bortre stolpen där norskan stod välplacerad och kunde nicka in 2–0. Det var Hegerbergs 59:e mål i Champions League-karriären, och henne sjätte på tio matcher den här säsongen.

När Lyon krossade Barcelona i finalen 2019 stod det 4–0 redan efter första halvlek. Ett tag var det på väg mot något liknande den här gången.

Viktig reducering

Tio minuter efter 2–0 kom nämligen 3–0. Irene Paredes stod för en huvudlös rensning i det egna straffområdet som hamnade rakt i gapet på Melvine Malard. Hon petade i sin tur bollen till Hegerberg som direktpassade till Catarina Macario vid den bortre stolpen. Amerikanskan kunde knappast missa det öppna målet från några decimeters avstånd.

Ada Hegerberg var sedan nära att göra 4–0 i den 36:e minuten, men Sandra Paños stod för en fin räddning.

I stället blev Barcelonas första halvlek något mindre mardrömslik när Alexia Putellas rakade in 1–3 med några minuter kvar att spela. Lyons Kadeisha Buchanan, som byttes in efter att Ellie Carpenter gjort illa knäet tidigt, halkade precis när hon skulle rensa undan Caroline Graham Hansens inlägg, och gav därmed Putellas fritt spelrum.

Blott andra förlusten

Andra halvlek blev en duell mellan ett taktiskt kontrollerande Lyon och ett Barcelona som med sin stjärnspäckade offensiv försökte knyta upp motståndarförvaret.

Men någon reducering blev det inte, även om Patricia Guijarro var bra nära med ett vaket försök i den 58:e minuten. Guijarro såg att Lyonmålvakten Christiane Endler stod långt ute och testade att skjuta från mittcirkeln. Endler hann inte tillbaka, men räddades av ribban.

Därefter stängde Lyons rutinerade lag ner matchen totalt och Barcelona lyckades i princip inte skapa några riktigt heta reduceringslägen efter Guijarros ribbträff.

Fridolina Rolfö byttes ut i andra halvlek, och får fortsätta vänta på sin första Champions League-titel.

En svensk mästare blev det ändå. Målvakten Emma Holmgren har tillbringat större delen av säsongen på bänken – så också lördagens final – men kan nu titulera sig Champions League-vinnare.

Inför finalen hade Barcelona bara förlorat en match på hela säsongen: semifinalreturen i Champions League mot tyska Wolfsburg. Den blev i slutändan betydelselös.

Säsongens andra förlust lär ha svidit desto mer.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raymond hjälte i strid om NHL- slutspel

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

1 timme sedan
Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.