Mikael Ymer. Arkivbild.
Mikael Ymer. Arkivbild. - Foto: TT

Ymer ställs mot världsfyran: "Intressant"

Mikael Ymer är vidare till den tredje omgången av Franska mästerskapen.Sverigeettan skrällde och besegrade den 29:e-rankade britten Dan Evans med 3–1 i set.Härnäst väntar dock minst sagt tufft motstånd i världsfyran Stefanos Tsitsipas.Det kommer bli väldigt viktigt att vara närvarande mentalt, säger Ymer efter segern.


Dan Evans nådde fjärde omgången i US Open i fjol, men den 32-årige britten – som bäst rankad 22:a i världen i höstas och nu på plats 32 – fick alltså se sig besegrad av den nio år yngre svensken som är 95:a på världsrankningen.

Mikael Ymers segersiffror skrevs till 6–3, 3–6, 6–2, 6–3.

— Jag är glad över hur jag hanterade det mentalt. Jag var väldigt stabil från början till slut. Väldigt få dippar. Och jag tror att i dag var det den mentala delen som gjorde att jag tog mig igenom matchen, säger Ymer efter matchen.

Ymer, som besegrade 72-rankade australiern James Duckworth i tre raka set i den första omgången, bröt Evans serve tre gånger i det första setet och vann med 6–3.

Det satt emellertid långt inne; först på sjätte setbollen – efter bland annat två dubbelfel – kunde Ymer via ett serveess ta ledningen i matchen.

I det andra setet hade Evans kommandot, gick fram till 3–1 och tog sedermera även setet med 6–3. Evans såg ut att fortsätta på den inslagna vägen i det tredje setet. Britten tog ledningen med 2–0 – men då vaknade Ymer, som vann sex raka game och således tog hem setet med 6–2.

Vände igen

I det fjärde setet tog Evans ledningen med 2–0, gick fram till 3–1 och frågan ställdes huruvida det skulle bli en upprepning av det andra eller det tredje setet.

Det blev det sistnämnda.

Ymer tog sig ikapp till 3–3 och fullbordade vändningen till 4–3. Efter att ha gått fram till 5–3 skaffade sig Ymer två matchbollar i egen serve. På den första fixade han setsiffrorna till 6–3, och matchen med 3–1.

Det är tredje gången som den 23-årige svensken, 95:a på världsrankningen, når tredje omgången i en grand slam-turnering. I fjol gick han dit i både Australian Open och i just Franska mästerskapen.

Ställs mot Tsitsipas

Nu återstår det att se om Mikael Ymer kan svara för ett karriärsbästa. I tredje omgången ställs han emellertid mot tufft motstånd, i form av världsfyran Stefanos Tsitsipas.

— Det är alltid tufft att möta en så högt rankad spelare, men jag känner mig i bra fysisk form och jag ser fram emot lördagens match. Jag tror att den kommer bli intressant, säger Ymer.

Den 23-årige greken Tsitsipas gick till final i Franska mästerskapen i fjol och ledde med 2–0 i set innan Novak Djokovic vände och vann. Nu har han dock två tunga matcher i ryggen inför mötet med Mikael Ymer. Först 3–2 i set mot italienaren Lorenzo Musetti i den första omgången, och sedan 3–1 mot den tjeckiske kvalspelaren Zdenek Kolar efter setsiffrorna 6–3, 7–6 (10–8), 6–7 (3–7), 7–6 (9–7).

"Stabil i huvudet"

— Utöver att han är väldigt bra på tennis så är han också väldigt stabil i huvudet och han bjuder inte på mycket alls. Han håller ett väldigt högt tempo och tryck konstant, så man måste verkligen palla med det trycket. Det är ingen lätt uppgift, säger Ymer om Tsitsipas.

Ymer vet att han måste prestera på topp på nytt för att kunna hota världsspelaren. Framför allt mentalt.

— Jag tycker ändå att jag har haft väldigt bra fokus och varit väldigt närvarande, vilket jag tror har varit nyckeln. Spelet kan utvecklas, men det har också varit en okej nivå. Det kommer bli väldigt viktigt i nästa match också att vara väldigt närvarande mentalt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

3 timmar sedan

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.

Svensk succé – ryttarstjärnorna i topp i finalen

igår 20:40
Henrik von Eckermann varnade för landslagskompisen Peder Fredricson i världscupfinalen. Fredricson ligger tvåa efter den första omgången i Riyad efter den snabba och felfria ritten på Catch Me Not – enbart slagen av von Eckermann. Jag är inte förvånad. Kul att slå honom och jättekul att vi båda är i topp, säger världsettan.

Nadal lämnade Barcelona till stående ovationer

igår 18:34
Comebacken på arenan som bär hans namn tog slut efter två matcher. Tennisstjärnan Rafael Nadal förlorade i raka set mot Alex de Minaur i den andra omgången av Barcelonas ATP-turnering. Det var en fantastisk upplevelse att få möta "Rafa" här på hans egen bana, säger de Minaur.

Kittel GP-tvåa – "Tarzan sviker mig aldrig"

igår 15:56
Med i den absoluta toppen efter den inledande GP-ritten i världscupfinalen. Patrik Kittel och hans Touchdown gjorde avtryck direkt i Riyad. Fullträffen gav en överraskande andraplats. "Tarzan" sviker mig aldrig. Jag skulle vilja rida küren redan nu, säger Kittel.