Nu bjuds vallateamen från ledande nationer inom längdskidor och skidskytte in till en testvecka om fluorvallan. Då kan frågan få en lösning. Arkivbild
Nu bjuds vallateamen från ledande nationer inom längdskidor och skidskytte in till en testvecka om fluorvallan. Då kan frågan få en lösning. Arkivbild - Foto: TT

Testvecka avgör kritiserat fluorvallabeslut

Det blev inget beslut om förbud av fluorvalla på Fis-kongressen i Milano.I stället planeras en testvecka i österrikiska Ramsau för ledande nationer inom längdskidor och skidskytte. Då kan frågan få en lösning.Jag känner inte till att man gjort något liknande tidigare, säger svenske längdchefen Lars Öberg.


Fakta: Detta har hänt kring fluorvallan

Enigheten är stor kring att förbjuda de aktuella fluorvallorna, men det har hittills inte funnits någon fungerande kontrollapparat.

+ Fluorvallor inom skidsporten som innehåller för höga PFOA-värden tar längre tid att bryta ned i naturen och är förbjudna enligt ett EU-reglemente.

+ I väntan på ett formellt förbud och fungerade kontroller tecknades under sommaren 2021 en överenskommelse bland Internationella skidförbundets (Fis) nationer om att inte använda fluorvalla. Men under den gångna säsongen har det ändå förekommit användning.

+ IBU (Internationella skidskytteförbundet) har erkänt att det finns fall där den aktuella typen av valla använts. IBU har sedan också fattat ett formellt beslut om förbud.

+ Under vårvintern 2022 upptäckte flera internationella vallateam inom längdskidor och skidskytte att det är enkelt att lura kontrollmaskinerna.

+ I maj fattade Fis inget beslut om förbud i samband med kongressen i Milano.

+ 13–17 juni genomförs en internationell testvecka för ledande nationer inom längd och skidskytte i österrikiska Ramsau. Då kanske frågan om tillförlitliga kontroller kan få en lösning.

+ Fluorvallan fungerar bäst i smutsigt och blött före.

En av de hetaste frågorna inför Internationella skidförbundets kongress i Milano var hur det blir med förbudet av fluorvallor. Ämnet har skapat debatt eftersom det nyligen gjorts tester i svenska Bruksvallarna och norska Sjusjøen där flera internationella vallateam inom längd och skidskytte upptäckte att det var enkelt att lura kontrollapparaten.

Svenske längdchefen Lars Öberg, som också sitter med i Fis längdkommitté, säger att han fått information om att frågan trots det aldrig kom upp på agendan i Milano. Fis ska ha insett att det inte gick att fatta beslut om förbud utan ett tillförlitligt kontrollsystem.

Unik testvecka

I stället har frågan tagit en ny vändning.

Samtliga ledande nationer inom längdskidor och skidskytte har bjudits in till en testvecka i österrikiska Ramsau 13–17 juni. Där kommer båda sporterna gemensamt att ta del av de senaste nyheterna kring kontrollapparaten.

Lars Öberg menar att det är ett unikt och anmärkningsvärt initiativ efter tidigare tester, och beslut som lagts på is.

— Ja, det är det, absolut. Jag känner inte till att man gjort liknande tidigare och det är bra att man samarbetar. Den här fluorförbudsfrågan är lika aktuell inom både längd och skidskytte, säger Öberg.

— Från svensk sida såg vi att det fanns behov att förbättra och utveckla testapparaten runt fluorförbudet.

Kontrollapparat på gång

TT: Har ni fått några signaler att tillverkarna av kontrollapparaten har kommit med nyheter som kommer att presenteras i Ramsau?

— Man har validerat och gjort förändringar i testapparaterna för att det ska bli så bra som möjligt. Det är nya justeringar som är gjorda för att det ska prövas på nytt tillsammans med längd- och skidskyttelandslagens vallateam.

Om testveckan i Ramsau får ett positivt utfall talar mycket för att Fis styrelse, senare i sommar eller tidigt i höst, fattar ett formellt beslut om fluorförbud som kommer att gälla kommande säsong.

TT: Hur jobbar Svenska skidförbundet för att kontrollsystemet ska fungera även nationellt, eftersom det kan bli svårt att snabbt få de här testmaskinerna till svenska tävlingar?

— Vi måste hitta en säker testprocedur som gör att det inte blir fusk. Jag kan inte säga något mer, säger Lars Öberg.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!