Jens Fredricson och Markan Cosmopolit hade en lyckad VM-debut och bidrog till att Sverige leder lagtävlingen.
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit hade en lyckad VM-debut och bidrog till att Sverige leder lagtävlingen. - Foto: TT

Kampen om lagguldet: Sverige i ledningen

Malin Baryard Johnssons hemska färd på Indiana äventyrade Sveriges möjligheter.Då klev grabbarna fram.Toppinsatser av Henrik von Eckermann och Peder Fredricson och en stark VM-debut av Jens Fredricson räddade inte bara dagen – nu leder Sverige lagtävlingen.


Fakta: Ställningen i lagtävlingen

1) Sverige, 3,69 fel.

2) Frankrike, 5,44.

3) Belgien, 5,49

4) Storbritannien, 6,66.

5) Schweiz, 6,83

6) Tyskland, 7,76

7) Brasilien, 9,29

8) Nederländerna, 9,31

9) USA, 9,60

10) Italien, 9,76.

Baryard Johnsson trampade i vattenhindret och rev ytterligare ett hinder under en tävlingsdag hon helst vill glömma.

Stoet valde helt fel plats för sitt första tävlingsbad.

— Det har aldrig hänt tidigare, säger Baryard Johnsson.

Resultatet ströks

Hon var samlad, men bedrövad efteråt.

— Jag mår okej.

Landslagsryttarens förklaring till hennes och Indianas svårigheter ute på banan:

— Hon går alldeles för högt. Hon är i hinder fyra, sedan går hon högre och högre. Det är svårt att komma ur. Hon började bra, jag fick en bra känsla, men sedan går hon högre och högre. Det är ovanligt att hon gör så här, men det är som det är, nu gäller det att hitta knapparna till i morgon, ta fram sin skicklighet som pilot.

Individuellt är Baryard Johnsson, som gör sitt 19:e mästerskap, av allt att döma borta i kampen om medaljerna, men några konsekvenser för laget fick inte misslyckandet. Det sämsta av de fyra resultaten räknas bort i varje omgång.

Jens Fredricsons VM-debut var desto muntrare. Han gjorde jobbet som först ut i det svenska laget.

"Glad för Jens"

Snabbt och felfritt och helt enligt den lagda planen.

— Jag ville använda hans stora galopp, jag ville inte att det skulle bli hetsigt. Jag ville att han skulle komma i mål med ett fint språng och galoppera avslappnat över mållinjen, så att man kommer in till dag två med en häst som känner fullt förtroende, säger Fredricson.

Malin Baryard Johnsson och Indiana fick en trist start på VM.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona:

— Jag är väldigt glad för Jens, en fantastiskt bra runda. Vi pratade i går om var han skulle ligga tidsmässigt och det var fantastiskt väl utfört av Jens och hästen hoppade jättefint.

Han led med Baryard Johnsson.

— Jag är väldigt ledsen för hennes skull. Det är något vi får titta på, vad vi ska göra till i morgon.

Efter Baryard Johnsson problem låg pressen på Henrik von Eckermann och Peder Fredricson, etta och trea på världsrankningen. Båda visade varför de håller de placeringarna, red snabbt och felfritt – och vips var Sverige i ledning.

— Med tanke på att vi har som mål att gå hela vägen… vi sade att om vi leder efter första dagen är det i våra händer, nu är vi där. Det är upp till oss. Det är flera väldigt starka nationer som jagar oss, så det är inget som är över på något sätt, det är många rundor kvar.

— Det är bra. Vi ska försöka hålla den ledningen. Men det är mycket kvar och mycket kan hända.

Tätt bakom

Sverige har aldrig tagit ett VM-guld i lag, men var ytterst nära i Tryon för fyra år sedan. Då vann USA omhoppningen om guldet.

Frankrike och Belgien jagar närmast Sverige inför torsdagens omgång. Storbritannien och Schweiz är också inom ett nedslag.

Finalen rids fredag kväll.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ändrar något i torsdagens startordning, först ut är von Eckermann, följd av Baryard Johnsson, Jens Fredricson och Peder Fredricson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

1 timme sedan
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

1 timme sedan
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

2 timmar sedan
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

2 timmar sedan
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

idag 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.