Sveriges lag från vänster Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Jens Fredricson, Malin Baryard Johnsson med sina guldmedaljer samt förbundskapten Henrik Ankarcrona efter segern i finalen i lagtävlingen i hoppning vid ryttar-VM.
Sveriges lag från vänster Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Jens Fredricson, Malin Baryard Johnsson med sina guldmedaljer samt förbundskapten Henrik Ankarcrona efter segern i finalen i lagtävlingen i hoppning vid ryttar-VM. - Foto: TT

Svenskt guld – överlägsen vinnare i lagfinalen

Den som tittade mot den molnfria himlen över danska Herning kunde se stjärnfallen.Den med blicken mot fibersanden på VM-arenan såg helt andra stjärnor i rörelse.Svenska stjärnor som lyste stadigt och starkt – och som nu även är världsmästare.En fantastisk dag, det var vår dag i dag, säger Peder Fredricson.


Fakta: De svenska världsmästarna

Malin Baryard Johnsson

Född: 10 april 1975.

Bor: Norrköping.

VM-häst: Indiana, 14.

Främsta mästerskapsmeriter: VM-guld i lag 2022, OS-guld lag 2021, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2002 och 2018, EM-silver lag 2001 och 2017, världscupbrons 2003.

Tidigare VM: Tryon, USA 2018, Lexington, USA 2010, Aachen, Tyskland 2006, Jerez de la Frontera, Spanien 2002, Rom, Italien 1998.

Peder Fredricson

Född: 30 januari 1972.

Bor: Vitaby.

VM-häst: All In, 16.

Främsta mästerskapsmeriter: VM-guld i lag 2022, OS-guld lag 2021, OS-silver individuellt 2016 och 2021, OS-silver lag 2004, VM-silver lag 2018, EM-guld individuellt 2017, EM-silver lag 2017, EM-brons individuellt 2021, världscupbrons 2019.

Tidigare VM: Tryon, USA 2018, Caen, Frankrike 2014, Lexington, USA 2010, Haag, Nederländerna 1994 (fälttävlan).

Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981.

Bor: Kessel, Nederländerna.

VM-häst: King Edward, 12.

Främsta mästerskapsmeriter: VM-guld i lag 2022, OS-guld lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, världscupbrons 2017 och 2018.

Tidigare VM: Tryon, USA 2018, Caen, Frankrike 2014.

Jens Fredricson

Född: 14 december 1967

Bor: Löberöd.

VM-häst: Markan Cosmopolit, 11.

Främsta mästerskapsmeriter: VM-guld i lag 2022, EM-brons lag 2013, världscupbrons 2022

Tidigare VM: Debutant.

Meteorregnet Perseiderna svepte över skyn och bjöd på ett fyrverkeri som en hyllning till svensk ridsport.

Det här var en historisk kväll. Aldrig tidigare har ett svenskt hopplandslag lyckats knipa VM-guldet – och det året efter det uppmärksammade OS-guldet i Tokyo.

Världsmästarna efter en lagfinal som bjöd på den sedvanliga spänningen men som aldrig var dramatisk:

Henrik von Eckermann på King Edward.

Malin Baryard Johnsson på Indiana.

Jens Fredricson på Markan Cosmopolit.

Peder Fredricson på All In.

Världsmästarna firar i den danska natten.

— Fantastiskt, vilken lättnad. En otrolig insats från hela laget, säger Henrik von Eckermann i SVT och fortsätter:

— Det sättet vi gör det på också. Vi ville verkligen leda från första dagen och inte ha det så att man lägger det i någon annans hand, så att säga. Vi förvaltade det hela vägen och var fantastiska.

Baryard Johnsson:

— Det är helt galet. Fantastiskt, vilka rundor, säger hon.

Sverige gick in i lagfinalen med 3,69 fel med Frankrike som den stora utmanaren om guldet på 5,44.

Simon Delestre, först ut av fransmännen, fick ett nedslag i trekombinationen och satte direkt sina lagkamrater i trubbel.

Henrik von Eckermann visade omgående var skåpet skulle stå med en briljant runda, den tredje hittills på Hernings fibersand. Publiken, med åtskilliga svenskar på läktarna, drog andan när King Edward hade det jobbigt i trekombinationen.

Näven i luften

Men supersvensken, den färske världsettan, klarade hindret, nollan och tiden, och sträckte näven i luften till ett enormt jubel.

Greppet var kopplat om guldet.

— Det var lite mer hektiskt i dag. Det började lite med ljudet och strålkastarljusen och han (King Edward) ville inte riktigt gå in. Han blev lite skrämd precis när jag skulle rida in då det började applåderas och då vände han direkt. Så han blev lite stressad i början men jag försökte bara lugna så mycket jag kunde, säger von Eckermann

Fransmannen Gregory Cottard rev tidigt på Bibici, fick ett nedslag till och till råga på allt ett tidsfel.

Malin Baryard Johnsson rev också som andra svenska ekipage på Indiana. Stoet tippade ned bommen på det andra hindret i dubbelkombinationen i en annars utmärkt utförd runda.

— Jag är jättenöjd. Det får jag vara. Nedslaget var rätt ordentligt, det var ingen osis eller någonting. Men hon kastar verkligen in sitt hjärta och gör allt. Med tanke på rundan vi hade häromdagen (åtta fel) tycker jag att hon var fantastisk, säger hon.

Tunga rivningar för Peder

Inget var klart, men en felfri runda av svenskan hade gett Jens Fredricson möjligheten att komma undan med ett nedslag och säkra det svenska guldet.

Julien Epaillard bäddade för det svenska guldet när han fick åtta fel.

Jens Fredricson på Markan Cosmopolit.

Fredricson briljerade, rev inte ett hinder och fixade guldet redan innan brodern Peder ridit.

— Jag var helt lugn. Det var bara fokus på min plan, säger Jens Fredricson.

Yngre brodern Peder, sist ut, fick inte alls till det. Med tolv fel rasade han rejält i den individuella tävlingen och missar finalen.

Nederländerna tog silvret före Storbritannien på bronsplats.

Snart upp i sadeln igen

Guldet ska firas, men med måtta. Det är snart upp i sadeln igen när VM gått in på sin sista helg.

Den svenska dominansen syns även i den individuella hoppningen. Henrik von Eckermann och Jens Fredricson går in i finalen på söndag som etta och tvåa.

De individuella finalisterna får en dags vila. Välbehövligt mentalt för ryttarna efter tre raka, energikrävande tävlingsdagar – och nödvändigt för hästarna för att inte dräneras på all kraft.

Där avgörs finalen i två omgångar. De 25 som tagit sig till den första reduceras till tolv som hoppar om medaljerna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.