Svenskt silversmajl, från vänster Sara Junevik, Sofia Åstedt, Louise Hansson och Sarah Sjöström.
Svenskt silversmajl, från vänster Sara Junevik, Sofia Åstedt, Louise Hansson och Sarah Sjöström. - Foto: TT

Silver i lagkappen: "Bästa ögonblicket"

Sverige tog sin första lagkappsmedalj i långbana på sex år.Det blev silver efter en jätterysare i finalen på 4x100 meter fritt.Det här är bästa ögonblicket i hela mitt liv, säger 18-åriga Sofia Åstedt som tog sin första mästerskapsmedalj i karriären.


För Sarah Sjöström, som någon timme före vunnit 50 meter fjäril, var det 86:e mästerskapsmedaljen.

— Jättekul att få vara på prispallen tillsammans med tjejerna. Jag är superstolt, säger Sjöström.

Hon tog Sverige direkt upp i topp med sin öppningssträcka på 53,12. En ledning som höll i sig för Louise Hansson (54,21) och Sara Junevik (55,12).

Junevik skickade i väg nye Åstedt, som gör sitt andra långbanemästerskap efter debuten i VM, på slutsträckan med knappt en halv sekunds ledning före Storbritannien.

"Var jättenervös"

Men brittiska stjärnan Freya Anderson var 1,3 sekunder snabbare, trots att Åstedt gjorde fina 54,84.

— Jag minns knappt någonting, jag var jättenervös. Men det är det här man har drömt om i hela sitt liv. Att få göra det med tre andra är tredubbel glädje, säger Åstedt.

Sverige fick sluttiden 3.37,29 och var 82 hundradelar efter Storbritannien.

Till trean Nederländerna hade svenskorna tre tiondelars marginal.

De svenska damerna är för det mesta med och slåss om medaljer i lagkapp, på kortbane-VM blev det fyra lagkappsmedaljer, varav två guld i medley och tangerat världsrekord på 4x50.

Första sedan 2016

Men i långbana var det ett tag sedan det räckte ända till medalj – närmare bestämt EM 2016 i London då Sverige tog brons.

— Det är alltid jättekul att simma i ett frisimslag och komma i väg med medalj. Det var en jättebra laginsats, vi fick kanonläge av Sarah och det var bara att försöka hålla ledningen till nästa, säger Louise Hansson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

1 timme sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

2 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

2 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

3 timmar sedan
Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.