Sveriges bronslag i mixedlagkappen, 4x100 meter fritt: Sarah Sjöström, Louise Hansson, Robin Hanson och Björn Seeliger.
Sveriges bronslag i mixedlagkappen, 4x100 meter fritt: Sarah Sjöström, Louise Hansson, Robin Hanson och Björn Seeliger. - Foto: TT

Sjöström EM-bäst efter lagbrons

Sverige tog tidernas första medalj i mixedlagkapp när det blev brons på 4x100 meter fritt.Dessutom blev Sarah Sjöström EM-historiens mest medaljbehängda simmare.Det är en häftig resa man har gjort, säger Sjöström efter karriärens 26:e EM-medalj i långbana.


Det blev en rysarfinal som svängde och hade små marginaler. Sverige ledde efter Sarah Sjöströms tredje sträcka, låg femma efter Robin Hansons andra – och slutade till sist på bronsplats.

Björn Seeliger (48,09), Hanson (48,91), Sjöström (52,68) och Louise Hansson (53,72) slog svenskt rekord med drygt tre sekunder och landade på 3.23,40.

Frankrike vann på 3.22,80, en halv sekund före Storbritannien som i sin tur var en tiondel före Sverige.

För talangerna Björn Seeliger och Robin Hanson var det karriärens första seniormedaljer i långbana.

"Asbra!"

TT: Hur känns det?

— Asbra, svarar Seeliger och fortsätter:

— Det här var min första seniorfinal på långbana också. Det var kul, vi gjorde vad vi skulle,

Louise Hansson tog kvällens andra medalj efter sin tidigare seger på 50 meter fjäril, där hon petade ner fransyskan Marie Wattel till en silvermedalj.

Wattel fick en liten revansch på Hansson när hon simmade förbi på sistasträckan och fixade guld. Även Storbritanniens Freya Anderson slank förbi.

Det var Sveriges första mästerskapsmedalj i långbana i mixedlagkapp. Tävlingsformen infördes på EM redan 2014 och VM 2015.

"Häftig resa"

För Sarah Sjöström var det karriärens 26:e EM-medalj i långbana. Därmed gick hon förbi Ungerns Katinka Hosszu – som har två grenar kvar – som har 25 i alla tiders EM-medaljtabell. Även Sjöström har två grenar kvar, 50 meter fritt och medleylagkappen.

Ett imponerande "wow" kommer från lagkompisarna när de hör dessa fakta.

— Det är verkligen kul att vara där uppe, jag har kämpat i så många år och kört väldigt många grenar, precis som Katinka. Det är ofta väldigt små marginaler i mina grenar också. Det är en häftig resa man har gjort, säger Sjöström.

Sverige har totalt fyra medaljer hittills i EM, två guld, ett silver och ett brons.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

3 timmar sedan

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.