Kristian Karlsson och Mattias Falck är klara för EM-semifinal i dubbel.
Kristian Karlsson och Mattias Falck är klara för EM-semifinal i dubbel. - Foto: TT

Dubbla medaljer säkrade – svenskmöte väntar

Sverige har säkrat två medaljer i herrdubbeln i bordtennis-EM i München.Det då både Mattias Falck/Kristian Karlsson och Jon Persson/Anton Källberg ska spela semifinal – mot varandra.Det blir speciellt att möta ett annat svenskt par, säger Falck till SVT.


Falck och Karlsson, som tog VM-guld i höstas, vann kvartsfinalen i herrdubbeln mot det belgiska paret Florent Lambiet och Martin Allegro med klara 3–0. Det trots att den svenska duon hamnat i underläge i det andra setet, där de svenska favoriterna till slut räddade två setbollar och vann med 12–10. Det tredje blev sedan en transportsträcka, 11–3, och de regerande världsmästarna är därmed klara för semifinal.

Eftersom det inte spelas någon bronsmatch i EM har Falck och Karlsson säkrat minst en bronsmedalj.

— Vi har mycket att bevisa och försvara men aldrig vunnit något EM-guld så vi är ju inga jättefavoriter. Vi vill prestera på max och efter två matcher till så kanske vi har det där guldet till slut. Vi har alldeles för många silver och brons. Nu vill vi ha det där guldet, säger Kristian Karlsson till SVT.

Helsvensk semifinal

I semifinalen väntar nu ett svenskmöte. Jon Persson och Anton Källberg vann nämligen sin kvartsfinal mot det polska paret Samuel Kulczycki/Maciej Kubik.

Men det blev dramatiskt.

Svenskarna gick upp i en 2–0-ledning i set, men lyckades inte slå in matchbollen. I stället krävdes ett femte och avgörande set, vilket Persson och Källberg till slut vann med 11–8.

— Det är skönt att medaljen är säkrad men vi är inte nöjda med det och det blir ett svenskmöte som vi ska försöka vinna, säger Persson.

Semifinalerna i herrdubbeln avgörs på torsdag.

Damerna utslagna

Däremot blir det ingen medalj för Linda Bergström och Christina Källberg. Svenskorna förlorade sin kvartsfinal mot det luxemburgska paret Sarah De Nutte och Ni Xialian med 1–3.

Ni Xialian är allt annat än ny på den stora scenen. Den 59-åriga veteranen spelade hem två VM-guld, i damdubbel och mixed, för Kina redan 1983.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

1 timme sedan

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

3 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.