Sverige gick krampaktigt till semifinal i junior-VM efter 2–1 mot Lettland.
Sverige gick krampaktigt till semifinal i junior-VM efter 2–1 mot Lettland. - Foto: TT

Sverige möter Finland i JVM-semifinal

Sverige är klart för semifinal efter 2–1 mot Lettland.I semifinalen ställs Juniorkronorna mot Finland.Vi måste höja oss ett snäpp, säger Emil Andrae, Sveriges kapten och segerskytt, efter matchen.

Sverige startade kvartsfinalen mot Lettland väldigt blekt och motståndarna gjorde det tidigt klart att man inte tänkte vara någon slagpåse.

— De var mycket i skottlinjen. När man får pucken och tittar upp så tänker man inte på att skjuta, säger Emil Andrae, som inte var helt nöjd efter matchen.

Juniorkronorna växte sakta men säkert in i matchen och när Lettland sedan fick en utvisning med cirka fem minuter kvar så small det.

— Sista tio spelar vi riktigt bra hockey och visar att vi kan, säger Andrae.

Fabian Lysell avancerade in i lettisk zon med hög fart och tog med sig pucken "köksvägen". Det som sedan såg ut att vara ett försök att trycka in pucken själv bakom mål blev i stället en perfekt passning till Isak Rosén som gjorde 1–0 i öppet mål.

Kallduschen

Den andra perioden var minst lika trevande och chansfattig. Med fem minuter kvar visades Helge Grans ut för interference.

Lettland hade två dunderlägen under utvisningen varav Sverige får tacka Leo Lööfs skridsko för vad som annars såg ut att bli en lettisk kvittering.

Sedan kom kallduschen. Gustavs Ozolins testade ett nätt distansskott framför mycket välskymde Jesper Wallstedt. Pucken letade sig hela vägen in i nät via ett benskydd.

Den efterföljande minuten blev juniorkronorna överkörda och periodpausen kom därför väldigt lägligt

— Det är inte lätt att spela när de kommer att kämpa så hårt. När vi inte får tid till tidiga mål så blir det tajt. Vi kan inte gnälla när vi går vidare till semifinal, säger Andrae och fortsätter:

— Det var en tajt match. Lettland kämpade för varje sekund och varje millimeter och gjorde det svårt för oss. Vi visade bra karaktär vid 1–1 inför tredje.

Matchstraff för huvudtackling

En och en halv minut in i tredje perioden kom en ful huvudtackling från Martins Lavins på Liam Öhgren som resulterade i fem minuters utvisning och matchstraff för letten. Men letterna höll undan utan att släppa in ett svenskt ledningsmål.

— Vi tar inte vara på powerplay, konstaterar Andrae.

Men det förlösande ledningsmålet skulle komma. Emil Andrae fintade snyggt bort stötande back och pricksköt in 2–1, lagkaptenens fjärde mål i turneringen, assisterad av William Wallinder och Linus Ljungman.

2–1 stod sig sedan matchen ut.

— Vi var favoriter i matchen. Och det är alltid lite svårt att vara det. Vi visste att de skulle komma med en massa energi, så vi var tvungen att matcha den energin, och det tycker jag att vi gjorde ganska bra. Vi fick med oss vinsten, och det är allt som räknas, säger Isak Rosén till JVM-sajten.

Finland är redan vidare till semifinal efter vinst med 5–2 mot Tyskland. Kanada tog sig också vidare efter att ha besegrat Schweiz med 6–3 under natten mot torsdagen. Tjeckien är även semifinalklart efter att ha slagit ut förhandsfavoriten USA.

I semifinalen möter Sverige Finland. Matchen spelas natten mot lördag och har nedsläpp klockan 02.00, svensk tid.

Då måste man höja nivån ett snäpp, enligt Andrae.

— Vi behöver komma in i farligare områden. Det kan vi förbättra. Vi får lägga allt negativt bakom oss.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.