Malmö FF-spelarna jublar efter Moustafa Zeidans (till vänster) ledningsmål hemma mot turkiska Sivasspor i playoff till Europa League. MFF vann det första mötet av två med 3–1. - Foto: TT

MFF på väg mot Europa League: "Inget att fira"

Han har gjort succé i allsvenskan för Malmö FF.Nu briljerade sommarförvärvet Moustafa Zeidan på en ännu större scen när skåningarna tog ett stort kliv mot Europa League.Mitt första Europamål, det kommer alltid att vara speciellt, säger Zeidan efter 3–1-segern mot Sivasspor.

Fakta: Malmö FF:s Europafacit

Malmö FF:s facit i Europa sedan 2010:

2022–2023: I playoff till Europa League. Vann hemmamötet mot Sivasspor, Turkiet, med 3–1. Returen spelas i Turkiet nästa torsdag. Vid förlust får Malmö spela gruppspel i Europa Conference League.

2021–2022: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen.

2020-2021: Förlust i playoff till Europa League-gruppspelet, utslaget av Granada (1–3, avgjordes i enkelmöte).

2019–2020: 16–delsfinal i Europa League, utslaget av Wolfsburg (1–5 sammanlagt). Etta i gruppen.

2018–2019: 16-delsfinal i Europa League, utslaget av Chelsea (1–5 sammanlagt). Tvåa i gruppen.

2017–2018: Utslaget i andra kvalomgången i Champions League.

2016–2017: Ej kvalificerat för Europaspel.

2015–2016: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen.

2014–2015: Gruppspel i Champions League. Sist i gruppen.

2013–2014: Utslaget i tredje kvalrundan i Europa League.

2012–2013: Ej kvalificerat för Europaspel.

2011–2012: Gruppspel i Europa League. Sist i gruppen.

2010–2011: Ej kvalificerat för Europaspel.

Tröstpriset Europa Conference League är redan säkrat, men Malmö FF har fortsatt siktet inställt på spel i Europa League i höst.

Efter 3–1 hemma mot Sivasspor i playoff är skåningarna på god väg dit. Returen i Turkiet spelas på torsdag nästa vecka och när bortamålsregeln numera inte gäller i kvalet till Uefas klubblagsturneringar är en tvåmålsledning ett fint utgångsläge för MFF.

— Det är lite synd att vi inte får ett mål mer eller får 3–0. Jag tycker inte att de skapar så många chanser, säger lagkaptenen Anders Christiansen.

"Inget att fira över"

Mittfältskollegan Moustafa Zeidan:

— Det är fortfarande halvlek och man har inget att fira över. Man får vara ödmjuk och göra en ännu bättre prestation där nere (i Turkiet), säger Zeidan.

Vid förlust i dubbelmötet får MFF nöja sig med gruppspel i Europa Conference League, men det var tydligt i det första mötet med Sivasspor att Malmöspelarna vill nå den något mer glamourösa fotbollsscenen Europa League.

Allra mest glänste just Zeidan och Christiansen inför drygt 12 000 åskådare på stadion i Malmö.

I somras anslöt Moustafa Zeidan från Sirius och han har snabbt gjort ett stort avtryck. I allsvenskan har det blivit två mål och fem framspelningar för MFF på fyra matcher – nu visade 24-åringen att han kan göra mål ute i Europa också.

— Det är mitt första Europamål, det kommer alltid att vara speciellt. Att det är på hemmaplan och inför alla fans också. Jag har riktigt mycket vänner och familj på plats, säger Zeidan, som ursprungligen kommer från Helsingborg.

Det var i den 18:e minuten som han blev helt ren en bit in i straffområdet, men bollen studsade upp något vid bollmottagningen. Det löste vänsterfotade Zeidan med att snurra runt och klippa in ledningsmålet på volley – med högerfoten.

— Bollen kommer lite bakom mig, men bra spelare löser det, säger Zeidan med ett leende.

Sivasspor kvitterade i den 30 minuten (Leke James), men detta var Malmös kväll.

"Inte varit orolig"

Christiansen har i många år varit en av allsvenskans bästa spelare och tongivande för MFF ute i Europa, men han har fått säsongen 2022 till viss del förstörd av skador. Nu visade han vägen med ett frisparksmål i målvaktens vänstra kryss fram till 2–1 i den 37:e minuten.

Även spelmässigt glänste dansken inför drygt 12 000 hemmasupportrar.

— Jag har inte varit orolig. Jag vet också att jag inte har hittat min toppnivå, men vet också varför. Nu är det min tredje match där jag nästan får 90 minuter. När jag spelade mot Sirius (7 juli) var det min första 90-minutersmatch på två, tre månader, säger Christiansen.

Även i den andra halvleken var Malmö det bättre laget och i den 68:e minuten kunde vänsterbacken Niklas Moisander utöka till slutresultatet 3–1.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.