Hanna Hermansson blev sjua i EM-finalen. Arkivbild.
Hanna Hermansson blev sjua i EM-finalen. Arkivbild. - Foto: TT

Personbästa av Hermansson i EM-finalen

Det blev en fin sjundeplats i EM-finalen på 1 500 meter för Hanna Hermansson. 33-åringen passade dessutom på att sätta ett nytt personbästa med tiden 4.05,76 minuter.


— Det var väldigt kul. Jag fick slå väldigt många bra löpare. Loppet var nästintill perfekt fram till att en tjej framför höll på att snubbla så jag tappade någon sekund där. Jag ger mitt EM 8,5, kanske 9 poäng av 10 – jag gjorde ändå personbästa. Men i en perfekt värld hade jag kommit någon placering högre upp, säger Hanna Hermansson till TT.

I herrfinalen på 3 000 meter hinder blev det finsk seger när Topi Raitanen sprang hem guldet. Svenskhoppet Emil Blomberg fick nöja sig med en tiondeplats.

Protesten avslogs

Det blev en nervös väntan på besked om en finalplats för spjutkastaren Jakob Samuelsson under friidrotts-EM i München. Sverige lämnade nämligen in en protest som skulle kunna gett honom ett avancemang.

Protesten handlar om Samuelssons andra kast, som dömdes som övertramp medan han själv trodde kan ha varit godkänt – och kanske även tillräckligt långt.

Protesten avslogs dock på eftermiddagen.

I första kastet blev det ett övertramp för svensken. Därefter fick han till ett bra kast, som dömdes bort för övertramp. Samuelssons bästa kast mätte 70,39, för final krävdes 77,20.

Kvalmiss för Nilsson

Höjdhopparen Maja Nilsson åkte också ut i kvalet.

Svenskan, vars säsongsbästa är 1,92, hoppade 1,83 i kvalet innan hon rev ut sig på 1,87.

— Jag vet inte. Jag har känt mig jättebra på träning. Mitt sista höjdhoppspass gick jättebra men i dag kändes det som jag hade tunga ben. Jag vet inte vad det beror på, för jag ska inte hoppa så här dåligt ändå, säger Nilsson i SVT.

Sverige Maja Nilsson blev utslagen under damernas kval i höjdhopp.

Även det svenska sprintstafettlaget på fyra gånger 100 meter slogs ut direkt. Laget, som bestod av Julia Henriksson, Daniella Busk, Filippa Sivnert och Elvira Tanderud, kom femma i sitt försöksheat och tog sig heller inte vidare på tid. Det svenska laget sprang i mål på tiden 44,10.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!