Boxningen riskerar att kastas ut från OS efter helgens extrakongress i Jerevan. Arkivbild.
Boxningen riskerar att kastas ut från OS efter helgens extrakongress i Jerevan. Arkivbild. - Foto: TT

Omstridd bas kvar – OS-statusen i fara

Den omstridde ryssen Umar Kremlev sitter kvar som ordförande i Internationella boxningsförbundet, Iba.Nu diskuterar flera nationer, däribland Sverige, att bryta sig ur och bilda ett nytt förbund för att rädda OS-statusen.


Extrakongressen i Jerevan, Armenien, bestämde att det inte ens skulle hållas något nytt ordförandeval.

Nejsidan samlade ihop 106 röster, medan bara 36 nationsförbund röstade för ett nytt ordförandeval, skriver sajten Inside the games som bevakar OS-sporterna.

Fyra förbund lade ned sina röster.

Den Internationella olympiska kommittén, IOK, säger i ett uttalande till Inside the games att de är "extremt bekymrade" över resultatet:

"Bland det som gör oss bekymrade är det faktum att det inte blev något val, utan bara en omröstning att inte hålla något val", säger IOK.

IOK reagerar också över det faktum att Ukraina stängdes av från Iba i fredags.

Nederländaren Boris van der Vorst skulle ha kandiderat om ordförandeposten mot Kremlev.

Kan bilda nytt förbund

I våras, när det ordinarie valet skulle hållas, uteslöts kandidaterna från väst, däribland svenske boxningsordföranden Per-Axel Sjöholm som kandiderade för en styrelsepost.

Beslutet överklagades till Cas, idrottens skiljedomstol, som beordrade att valet skulle göras om.

Men så blev det inte. Nu diskuterar ett antal västnationer – däribland USA, Nederländerna, Nya Zeeland och Sverige – att bryta sig ur Iba och bilda ett nytt internationellt förbund, uppger Sjöholm.

"Vi tittar nu på hur vi ska gå vidare. Att bilda ett nytt förbund är självklart en linje vi är inne på. Vi avvaktar de djupgående kommentarerna från IOK innan vi går vidare. Vi kommer att jobba för att få ihop ett 50-tal länder som fortsatt vill att vi ska vara en olympisk idrott", skriver Sjöholm i ett sms till TT.

Sjöholm beskrev för TT tidigare i veckan tillståndet i Iba som en tillbakagång till kalla kriget med tydliga gränser mellan öst och väst.

"Betalat ut en massa pengar"

Inför söndagens extrakongress beskrev han:

— Ryssarna har åkt runt överallt och betalat ut en massa pengar till en massa olika länder. De ser till sig själva och inte till boxningen.

Inför OS i Peking 2021 fick Iba inte längre ansvara för kvalet eller själva OS-tävlingarna efter bland annat flera domarskandaler.

Samma sak kommer att ske inför Paris 2024 och IOK har efterlyst ett nytt ledarskap inom boxningen. Ännu så länge finns inte heller boxningen med på OS-programmet 2028.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

1 timme sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

2 timmar sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

2 timmar sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

2 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.